terug naar het blog
profile image of Charlotte Linnebank

Charlotte Linnebank

11 augustus 2015

Hoeveel water eet jij?

Wie herkent niet de situatie waarin een huisgenoot vanuit de gang wordt toegeschreeuwd (of jou toeschreeuwt) om eindelijk eens te stoppen met douchen: Waterverspilling! Stel je voor dat je datzelfde te horen krijgt terwijl je net een hap van je biefstukje neemt. Of nog erger, dat je bij het eten van een stuk vlees of een paar amandelen precies ervaart hoeveel water voor de productie ervan nodig is. Het zou niet onterecht zijn, want we verbruiken meer water met ons eten dan onder de douche. Ongeveer 85 procent van de waterconsumptie op onze planeet, is gerelateerd aan de productie van eten.

Enkele Questionmark collega’s namen de proef op de som. Want soms moet je er wat voor over hebben om een punt te maken.

Grootverbruikers van water

Zoals de video laat zien verbruiken sommige producten zoveel irrigatiewater dat ze alleen al om die reden een enorme impact hebben op het milieu. Voor een Hollands peertje wordt wel water verbruikt, maar veel is het niet, en Nederland heeft geen tekort aan zoet water. Biefstuk, mango en amandelen verbruiken meestal honderden liters water voordat ze in jouw winkelwagentje liggen. Is dat een probleem? Niet altijd. Voor bijvoorbeeld het verbouwen van een kilo rijst heb je óók honderden liters water nodig, maar rijst wordt meestal op plekken verbouwd waar dat water ruim voorradig is. Producten uit landen met ernstige watertekorten, zoals India, Pakistan, Egypte, Marokko, Israël of Californië (waar veel amandelen vandaan komen), kampen grote delen van het jaar met ernstige watertekorten.

Nog een voorbeeld: Hoewel evenveel water nodig is voor de productie ervan, draagt een mango uit India veel meer bij aan waterschaarste dan een mango uit Thailand. India kent nu eenmaal een veel droger klimaat.

mango-india-thailand

Waar moet je als consument op letten.

Het waterverbruik verschilt erg veel per product. De meeste dierlijke producten verbruiken meer water dan graan producten, en graan producten verbruiken doorgaans meer water dan groente en fruit. Combineer je deze vuistregel met je kennis van het klimaat van het land van herkomst en je bent weer een stap verder. Je kunt natuurlijk ook de Questionmark app raadplegen. De milieuschade als gevolg van waterverbruik bij de productie van eten is één van de factoren in het onderzoek van Questionmark naar de impact van onze dagelijkse boodschappen.

Nu weet je in ieder geval wat je terug moet zeggen als iemand vindt dat je te lang onder de douche staat: “Maar weet jij eigenlijk wel hoeveel water je eet?”

Meer weten?

Wil je meer weten? Kijk eens op www.waterfootprint.org. Hier staan veel achtergrond artikelen over watergebruik en verspilling bij de productie van ons eten.
Recente berichten


Pizza margherita-wijzer – Zorg om zout

Hoe gezond en duurzaam is een kant-en-klare pizza margherita? Questionmark zet 16 verschillende margherita’s uit het koel- of vri...

Lees verder »

QM Beschuitwijzer: alle beschuiten op een rij

Questionmark publiceert haar vierde productwijzer, deze keer zetten we alle beschuiten op een rij. Precies op tijd voor moederdag...

Lees verder »
terug naar het blog
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?