Blog  ›  Damon Gameau – That Sugar Film

Damon Gameau – That Sugar Film

24 mei 2016

Wie afgelopen jaar filmfestival IDFA heeft bezocht kan hem al gezien hebben, en vanaf deze week is hij voor het grote publiek in Nederland te bekijken:  That Sugar Film. In That Sugar Film gaat programmamaker Damon Gameau op zoek naar wat suiker met onze gezondheid doet. De, normaalgesproken suikerloze-eter, onderzocht het effect van suiker door onder begeleiding 60 dagen lang evenveel suiker te eten als de gemiddelde Australiër. Dit zijn wel 40 theelepels suiker per dag. Wat het extra indringend maakt, is dat hij in die dagen kiest voorzogenaamd ‘gezonde’ producten, dus niet ineens alleen maar suikerrijke frisdrank en snoep.

Questionmark kreeg de kans om een exclusief interview met hem af te nemen en hem alles te vragen over suiker, gezondheid en zijn visie op hoe we om gaan met de planeet, want dat hoort voor ons ook bij de voedselkeuzes die je maakt.

Interview

Spannend project dat je gedaan hebt! Hoe voelt dat eigenlijk, afkicken van suiker nadat je er zoveel van gegeten hebt?
‘Ja het was een erg spannend project! Eerlijk gezegd viel het (weer) afkicken van suiker heel erg mee! De 2 jaar voordat ik aan het project begon had ik volledig suikerloos gegeten. Het was me dus al een keer eerder gelukt om van suiker af te kicken. Ook was het extra interessant om te zien wat suiker met mijn gezondheid zou doen na zo lang suikerloos gegeten te hebben. Zoals in het boek en de film terug te zien is waren de resultaten schrikbarend! Ik was ook bang dat weer afkicken lastig zou worden, maar binnen 2 weken was ik alweer gewend aan mijn suikerloze leven. Het is een beetje als andere brandstof in dezelfde auto gooien.’

In je boek beschrijf je de negatieve effecten van suiker op onze gezondheid. Bij wie vind jij dat de verantwoordelijkheid ligt om onze suikerinname terug te dringen?
‘Afgelopen jaren hebben verschillende specialisten vanuit hun eigen vakgebied de alarmbel geluid over de suikerinname van de bevolking. Allemaal hebben zij hyperspecialiseerd gekeken naar de effecten van ingredienten zoals suiker vanuit hun eigen vakgebied en expertise. Hierdoor is er heel veel gefragmenteerde informatie beschikbaar over de risico’s van suiker. Waar we naar op zoek moeten is een holistisch beeld over het effect van suiker. Één eenduidig verhaal dat informeert over de risico’s, ook op het gebied voeding.

Ik geloof dus niet dat er één partij is die er voor zou moeten zorgen dat wij minder suiker gaan eten. Wat ik wel heel belangrijk vindt is dat wij als consumenten gewapend worden met informatie over wat suiker (en overigens ook andere ingrediënten uit bewerkt voedsel) met ons doet. Zodat we de keuze kunnen maken of we dit wel in onze mond willen stoppen, of op zoek naar alternatieve producten kunnen!’

Als je over suiker praat, heb je het ook vaak over bewerkt voedsel. Kun je uitleggen wat je hiermee bedoeld?
‘Soms heb ik het gevoel dat we vergeten dat wij mensen onderdeel van de natuur zijn. Neem bijvoorbeeld rozijnen. Ik heb laatst geteld, en in één doosje zaten 91 rozijnen. Dat doosje eet je gemakkelijk leeg, maar er zit wel net zoveel suiker in als in 91 druiven! Zou jij 91 druiven op kunnen eten? Die rozijnen an sich zijn niet zo erg hoor! Het probleem is alleen dat we niet doorhebben hoeveel suiker we gedurende dag al binnen krijgen via bewerkte producten. Eet jij ketchup? Zit vaak veel suiker in. Mueslirepen? Zelfde verhaal. Eiersalade? Je snapt mijn punt. Dan begint het aan te tikken.’

En mens, dier en milieu, hoe passen die in je verhaal?
‘Het onderzoeken van suiker was pas een eerste zet in de goede richting. En ik weet inmiddels al zo veel meer dan toen ik aan het suikerproject startte! Het nieuwste project waar ik aan werk, richt zich meer op mens, dier en milieu. Welke kant gaat de planeet op als wij op deze manier doorgroeien en doorconsumeren? Wat gebeurt er als we vlees blijven eten op deze schaal? Ik ben er van overtuigt dat we niet langer alleen kun kijken naar wat economische groei oplevert, maar ook wat dat betekent voor de bestaande natuurlijke hulpbronnen en het klimaat. Meer daarover volgt in mijn nieuwe project!’

Voor ons was het meest opvallende dat Damon zo eenvoudig aan de hoeveelheid suiker kwam, bijvoorbeeld door te ontbijten met een sapje, een yoghurtje en een croissantje, niet een heel raar ontbijt toch? We hebben bij het vermelden van gezondheidsscores in onze app en website al gekozen voor het vermelden van ‘toegevoegde suikers’ om het makkelijker te maken om producten met veel extra suikers te herkennen. Maar misschien gaat dat nog niet ver genoeg? Wat vind jij? Laat hieronder je reactie achter, we horen het graag! 

That Sugar Film draait vanaf deze week in Nederlandse bioscopen en filmhuizen! Meer lezen doe je op www.thatsugarfilm.com.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Gezond en duurzaam eten?

Hoe Questionmark helpt