Blog  ›  Scharrelkippen scharrelen niet

Scharrelkippen scharrelen niet

24 mrt. 2016

In het rapport ‘geld voor je eieren’, gisteren uitgebracht door de ABN-AMRO, concludeert de bank dat de vraag naar duurzame eieren bij consumenten stijgt. Dat deze eieren duurder zijn is een consequentie die consumenten voor lief nemen. Bijna tegelijkertijd met dit hoopgevende bericht kopte Wakker Dier dat tijdens Pasen de supermarkt promoties voor eieren een stuk dier onvriendelijker zijn dan in ‘normale promotie weken’. Maar liefst tweederde van de eierpromoties zijn deze Pasen voor scharreleieren. Twee tegenstrijdige bewegingen in de markt!

Gelukkig is het niet (meer) zo slecht gesteld met kippen en hun eieren. De zogenaamde legbatterij- of kooi-eieren worden nog wel verwerkt in deegwaren, koekjes of mayonaise, maar worden in winkels nauwelijks meer los aangeboden. Bovendien is er een ruim aanbod van milieu- en diervriendelijke eieren in de supermarkten. Dit constateren we na het scoren van in totaal 66 eiermerken in 23 supermarktketens.

Meest duurzame eieren

Voor dit onderzoek hebben we de prestaties van eiermerken op het gebied van milieu en dierenwelzijn met elkaar vergeleken, en de scores van de eiermerken in een eindcijfer verwerkt. Meer dan de helft van de eiermerken in Nederlandse supermarkten draagt inmiddels twee of drie sterren van het Beter Leven-keurmerk op de verpakking. De diervriendelijkste en meest milieubewuste eieren die in Nederland worden verkocht hebben drie Beter Leven-sterren:

  • Biologische Landbouw eieren: te koop bij alle grote supermarkten
  • Demeter eieren: te koop bij Ekoplaza en Agrimarkt
  • Gijs eieren: te koop bij Plus en Spar
  • Rondeel eieren: te koop bij Albert Heijn

Scharrelkippen scharrelen niet

Scharreleieren met maar één Beter Leven-ster krijgen de laagste scores. De term scharrelei klinkt alsof kippen buiten kunnen scharrelen, maar in de realiteit worden scharrelkippen dicht op elkaar gehouden in grote schuren zonder kooien. De ruimte per kip is zo krap dat de kippenhouder de snavels van kippen moet knippen om stress-gerelateerde verwondingen te voorkomen. Vrije-uitloopkippen (twee sterren) hebben het iets beter omdat ze een stukje naar buiten kunnen lopen. Maar ook bij deze kippen worden regelmatig de snavels geknipt. Alleen de leefruimte van Rondeel, Biologische, Demeter of Gijs kippen is groot genoeg en zo ingericht dat zij hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.

Eigenlijk ligt voor ieder huishouden een kip- en milieuvriendelijk ei binnen handbereik. Zelfs prijsvechters als de Lidl en de Aldi hebben biologische eieren of eieren met drie beter leven sterren in hun assortiment. Met die wetenschap kan ik al onze volgers fijne dagen en een lekker paasontbijt toewensen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Welk ei kies je?

Lees hier meer