Blog  ›  Vruchtendranken zonder bijsmaak

Vruchtendranken zonder bijsmaak

28 jun. 2016

De zomer lijkt nu eindelijk te beginnen. De temperaturen gaan omhoog en de kelen worden dorstig. In Nederland drinken wij ongeveer 16 liter fruitdrank per persoon per jaar. Vooral appelsap, sinaasappelsap en (tropische) vruchtensappen zijn populair. Maar weten wij waar die fruitdranken vandaan komen, en hoe ze zijn gemaakt, gekoeld, verpakt, of verscheept? Meestal staat hierover niets vermeld op de verpakking. Questionmark zocht het allemaal voor jullie uit.

Waar komen onze sappen vandaan?

In totaal onderzochten we 832 verschillende sappen, fris- en fruitdranken in tien Nederlandse supermarktketens. Om meteen conclusie te delen, liefhebbers van verse appel en perensappen kunnen gerust hun dorst lessen. Zij drinken waarschijnlijk een sapje zonder bijsmaak. Gemiddeld scoren die verse sappen een 8 op een schaal van 1 tot 10. Meestal worden ze in landen dicht bij Nederland of in Nederland zelf geproduceerd. Dat scheelt in transportafstand, maar het zijn ook landen die relatief weinig mensenrechten- en milieuproblemen kennen.

Ongeveer 95 procent van het sinaasappelsap uit concentraat komt uit Brazilië. Dat hoeft op zichzelf geen probleem te zijn. Veel mensen gaan dan op zoek naar een product met een keurmerk, dat er op toeziet dat arbeidsrechten van de mensen die in die industrie werken aan bepaalde standaarden voldoen. Helaas kun je dan in veel gevallen lang zoeken, alleen in de Lidl en in de Marqt kwamen we tijdens ons onderzoek een fairtrade sinaasappelsap tegen. Biologische sinaasappelsap kun je wel in veel supermarkten vinden.

Boskap en waterverbruik

Een van de grootste milieuproblemen gerelateerd aan vruchtensappen is het kappen van tropisch regenwoud voor plantages. Vooral ananassap uit Thailand en Kenia scoort daardoor slecht: een 3. Waterschaarste is nog zo’n verborgen verhaal achter vruchtensappen. Mangosap, veelgebruikt in tropische sapmixen, komt hoofdzakelijk uit India en Pakistan. Voor één liter mangosap is ruim negenhonderd liter irrigatiewater nodig. Dat is in ieder land veel (voor een liter appelsap uit Nederland wordt nog geen twee en een half liter water verbruikt), het is echter een ramp voor landen als India die regelmatig te kampen hebben met extreme hittegolven.

Een laatste advies: let op de verpakking. Een glazen fles kan de milieuvriendelijkste of onvriendelijkste verpakking zijn, afhankelijk van of er statiegeld op zit. Glazen flessen met statiegeld gaan vaak wel 20 maal mee.

Alle informatie bij de hand

Lees voor meer informatie de factsheet over sappen. Door met de gratis Questionmark-app een pak sap of fruitdrank te scannen heb je in een handomdraai alle relevante informatie bij de hand en kun je mensenrechten en milieukenmerken laten meewegen in je keuze. Vergeet daarvoor niet de app te updaten om de laatste sappen-scores binnen te halen.

Bekijk onze factsheet voor meer informatie over sappen:

Factsheet sappen-onderzoek Questionmark

Sappen onderzoek Questionmark in beeld

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

De Questionmark-methode

Lees meer over onze aanpak