Tomaat

Milieu

Verse tomaten worden meestal in kassen of plastic tunnels gekweekt.

Tomaten die in Nederland verkrijgbaar zijn komen met name uit Nederland, België, Frankrijk en Spanje. In de zomer zijn er veel tomaten van Nederlandse bodem verkrijgbaar, maar er worden ook nog veel tomaten geïmporteerd, vooral uit Spanje.

De Nederlandse tomaten, die in kassen worden gekweekt, hebben meestal een hogere impact op het milieu dan tomaten uit warmere omliggende landen, door verwarming van de kassen. De opbrengst per hectare is in de kassen echter wel hoog (meer dan 60 kg per vierkante meter). Kleine cherry tomaten scoren wat slechter dan gewone, tros- of vleestomaten doordat er meer gas wordt gebruikt bij de productie van deze tomaat.

In warmere klimaten zoals in Spanje gebruikt men in plaats van een kas vaak een folietent of plastic tunnel die niet wordt verwarmd. Doordat de opbrengst per hectare lager uitvalt dan bij productie in een kas, is de milieu-impact van kastomaten uit Nederland en die van tomaten uit een Spaanse tunnel van plastic vergelijkbaar.

Verder bestaat de milieubelasting uit het vervoer per vrachtwagen. Vanzelfsprekend hebben tomaten die van ver komen, zoals uit Spanje een hogere transportimpact dan de Hollandse, maar de totaalscore valt vaak toch beter uit door het verschil tussen de kas en tunnel.

Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?