Wijn - rode (Biologische landbouw, Frankrijk)

Milieu

Biologische wijn wordt gemaakt van biologische druiven, zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

De grondslag van biologisch wijnmaken is het gebruik van van natuurlijke ingrediënten en weinig of geen bestrijdingsmiddelen.

Voor 2011 waren er geen richtlijnen voor biologische wijnproductie en betekende het biologisch keurmerk op wijn alleen dat de wijn met biologische geteelde druiven was gemaakt. Na 2011 zijn er in Europa wel eisen ingevoerd en moet het wijnmaakproces zelf ook aan de biologische standaard voldoen. Biologische wijnen mogen alleen natuurlijke additieven bevatten. Sorbinezuur (een conserveermiddel) mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden bij het maken van wijn en de hoeveelheid sulfiet moet ook lager zijn dan in ‘reguliere’ wijnen.

Naast druiven mogen tientallen additieven zoals kopersulfaat en ammoniumzouten worden gebruikt om de smaak en geur te verbeteren of de wijn te stabiliseren. Deze additieven hoeven niet op het etiket vermeld te staan.

De hogere negatieve water-impact van irrigatie, op wijnen uit onder andere de Verenigde Staten en Australië, zorgt ervoor dat deze wijnen een lagere score ontvangen dan Europese wijnen. In Europa wordt de wijndruif niet tot nauwelijks geïrrigeerd.

Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?