Krokante muesli wijzer


Waar moet je op letten: op de suikers of op de palmolie? Questionmark zet alle krokante muesli’s op een rijtje.

Merk + naam SuikerPalmolie aanwezigBiologischToegevoegde suikers en zoetstoffen
1

Quaker

Cruesli VolVezel Noten
5.0nee(biet)suiker, glucosestroop, oligofructose
2

Atkins

Krokante muesli soja-granen-noten
5.3neezoetstoffen
3

Smaakt

Biologisch Granola Quinoa-Kokos 350 g
12.0neebiologischhoning
4

Raw Organic Food

Granola Gekiemde Boekweit Cacao
12.0neebiologischkokospalmsuiker
75

Jordans

The Original Crunchy Naturel
26.4palmolie RSPOrietsuiker, honing
76

Kellogg’s

Extra crunchy muesli milk chocolate
28.0palmolie(biet)suiker, invers suikersiroop, melasse,
77

Kellogg’s

Extra crunchy muesli fruit
28.0palmolie(biet)suiker, invert suikersiroop, melasse
78

Schär

Crunchy muesli glutenvrij
31.0palmolieglucosepoeder, honing, rijstsiroop, (biet)suiker

Waar moet ik op letten bij: Krokante muesli

Palmolie – weegt voor 40% mee

Krokante muesli bestaat uit allerlei ingrediënten. Een van de schadelijkste bestanddelen die er in krokante muesli kan zitten, is palmolie. Veel organisaties voeren al jaren actie tegen het gebruik van palmolie (link) in verband met de milieuproblematiek (o.a. door het kappen van oerbossen voor de aanleg van plantages) en de hoge risico’s op mensenrechtenschendingen. Het Europees Parlement heeft recentelijk gekozen voor strengere regels voor palmolie (link), waaronder voor de productie en certificering van palmolie. Het gebruik van niet-duurzame palmolie moet voor 2020 helemaal zijn afgeschaft binnen de EU. Er is bij krokante muesli genoeg keuze in producten die geen palmolie, maar een andere plantaardige olie bevatten, zoals zonnebloemolie of raapzaadolie. Ook zijn er merken als Jordan’s die een duurzamere variant palmolie gebruiken, met het keurmerk RSPO (‘Roundtable of Sustainable Palm Oil). Dit is een verbetering van de palmolieketen, maar kan helaas nog niet garanderen dat er geen oerbossen worden gekapt voor de aanleg van de plantages. RSPO palmolie scoort in deze wijzer iets beter dan reguliere palmolie, maar palmolie-vrij is bij krokante muesli een duurzamere keuze.

Suikergehalte – weegt voor 50% mee

Krokante muesli, ook vaak ‘cruesli’ of ‘granola’ genoemd bestaat uit krokante granen, vaak aangevuld met (gedroogd) fruit en zaden, noten en soms ook andere toevoegingen als chocolade. Ontbijtgranen bevatten behalve koolhydraten meestal veel vezels, B-vitamines en mineralen. Krokante muesli wordt gemaakt door muesli (vaak met olie of boter en suiker, honing of een suikervervanger) te bakken. Hierdoor bevat krokante muesli vaak veel meer suiker dan gewone muesli. Teveel suiker draagt bij aan onder meer overgewicht, tandproblemen en diabetes type 2. Om krokante muesli gezond te laten lijken, voegen fabrikante in plaats van suiker bijvoorbeeld glucose- en fructosesiroop, agavesiroop of honing toe. Deze suikervarianten zijn net zo ongezond als suiker (link).

Biologisch – weegt voor 10% mee

Bij de productie van allerlei ingrediënten uit krokante muesli, worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bestrijdingsmiddelen komen onder meer terecht in sloten en rivieren, waar ze schade toebrengen aan het ecosysteem én aan de gezondheid van ons drinkwater. Waterzuiveringsbedrijven hebben steeds grotere moeite om alle pesticiden uit het water te verwijderen (link). Bij de productie van biologische grondstoffen wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.

Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?