Eiersaladewijzer

De schaduwkant van scharrel


Met Pasen zoekt ook Questionmark naar eieren. Op zoek naar de oorsprong van de eiersalades uit de Nederlandse supermarkt, vergelijken we 22 varianten op zout, calorieën en het soort ei. Meer dan een kwart van de onderzochte eiersalades bevat nog scharrelei. En waar ‘scharrel’ natuurlijk klinkt, is dat het allesbehalve. De leghennen komen nooit buiten, ‘scharrelen’ met duizenden dicht op elkaar en doen dat zonder het puntje van hun snavel. Deze wordt namelijk onverdoofd verwijderd. Lees meer over de totstandkoming van de wijzer.

Eieren voor je geld

Eiersalades bevatten een flinke snuf zout. Waar Your Organic Nature (#1) 1 gram zout verwerkt, bevat de eiersalade van Specialade (#16) 1,5 gram zout per 100 gram. Wil je eieren voor je geld dan kun je beter niet voor de Albert Heijn Rondeel Ei-spread of de Eiersalade van AH-basic kiezen. Deze bestaan allebei voor 50% uit ei, waar de andere eiersalades gemiddeld zo’n 63% ei bevatten. Lees hier de reacties van eiersaladeproducenten.Druk op de groene puntjes (…) voor de gehele lijst.

Merk + naam Kilocalorieën (g/100g)Zout (g/100g)Duurzaamheidskeurmerk
1

Your Organic Nature

Ei-bieslooksalade
3361
2

Jumbo

Eiersalade met Prei
2361,2
3

Johma

Ei salade met 21% minder kcal
2331,3
4

Vitakrone

Eisalade met bieslook
2371,35

15

Jan Linders

Scharrelei-bieslooksalade
2871,3‘scharrel’
15

Coop

Scharrelei Bieslook Salade
2871,3‘scharrel’
16

Specialade

Scharreleisalade
2561,5‘scharrel’
17

AH Basic

Eiersalade
2801,4‘scharrel’

Waar moet ik op letten bij: Eiersalade

Kilocalorieën - telt voor 25% mee

Het product met het minste calorieën krijgt 0 punten, het product met het meeste calorieën 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid verzadigde vetten.

Zout - telt voor 25% mee

Producten met het minste zout krijgen 0 punten, het product met het meeste zout 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van de hoeveelheid zout.

Duurzaamheidskeurmerken - telt voor 50% mee

Een product krijgt bonuspunten wanneer het vlees een duurzaamheids- en/of dierenwelzijnskeurmerk heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met 1 ster Beter Leven Keurmerk (BLK), 2 sterren BLK, 3 sterren BLK en Biologisch. Wanneer een product geen duurzaamheidskeurmerk heeft maar wel scharrel of vrije uitloop eieren bevat krijgt het hier ook bonuspunten voor, maar minder dan voor respectievelijk 1 ster of 2 sterren Beter Leven keurmerk.

Reacties van eiersaladeproducenten, maart 2018:

"De merkloze ei-bieslook salade verkrijgbaar bij Jumbo (#7) is met vrije uitloopeieren gemaakt. Deze variant is een Fancy Label salade die we in samenwerking met de klant - in dit geval Jumbo - hebben samengesteld. Gezamenlijk hebben we afgestemd om in deze variant wel vrije uitloopeieren te gebruiken (i.p.v bijvoorbeeld scharreleieren), maar alleen niet te kiezen voor vrije uitloop eieren die ook nog met een Beter Leven Keurmerk gecertificeerd zijn. Dit kunnen we in de toekomst aanpassen en we gaan hier gezamenlijk over in gesprek. Smilde Foods is namelijk wel gecertificeerd voor gebruik van BLK grondstoffen en er staan sowieso een aantal producten in de planning verder te verduurzamen voor Jumbo waarvan een aantal veranderingen specifiek gericht zijn op aanpassing van eieren naar BLK-eieren."

Smilde Foods B.V.

"PLUS werkt continu aan het gezonder maken van haar assortiment door het verlagen van de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in diverse huismerkproducten. De PLUS Scharrelei-bieslooksalade gaat eind april (week 17) over naar vrije uitloop."

Plus
Disclaimer

Deze Eiersaladewijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Vomar, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid zout per 100 gram (25 % score), de hoeveelheid energie in calorieën per 100 gram (25% score)  en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk aan de eieren (50%). De selectie bestaat uit reguliere eiersalades. De hierboven weergegeven voedingswaarden zijn gecontroleerd door de merkeigenaren.

Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?