Frikandelwijzer

Waar blijft biologisch?

  In 60 jaar van restproduct naar absolute ster van het snackassortiment. Zo’n 400 miljoen eten we er jaarlijks in Nederland. Questionmark vergelijkt achtien verschillende frikandellen uit het diepvries- en koelvak op zout, verzadigd vet en de aanwezigheid van een duurzaamheidskeurmerk. Wij bleven achter met een prangende vraag: wanneer doet de biologische frikandel zijn intrede in de reguliere supermarkt? Meer over de vergelijking lees je hier.

Gezond? Nee… ook de ovenfrikandel niet

Gezond zal een frikandel nooit worden; één gekruide en gepaneerde worst (zonder saus) helpt je al snel aan eenderde van je dagelijkse hoeveelheid zout. Ook qua verzadigd vet voldoet de frikandel niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor een wekelijkse keuze. Ovenfrikandellen nemen we niet mee in deze vergelijking omdat deze in de fabriek al voorgefrituurd worden en dat maakt de vergelijking oneerlijk. Maar de ovenvariant is ongeveer even vet als een bereide frikandel uit de eigen frituur. Druk op de groene puntjes (…) voor de gehele lijst.
Merk + naam zout (g/100g) verzadigd vet (g/100g) Duurzaamheidskeurmerk
1

Merkloos bij Jumbo

Frikandellen
1,89 3,5
2

Jumbo

Frikandellen
2,00 3,6
3

AH

Snackbar frikandellen
1,80 4,5
4

Huis ter Mee

Kip frikandellen
1,50 8,0 Biologische landbouw|EKO

15

Beckers

Frikandellen
2,39 4,1
16

Oke

Frikandel
2,55 3,6
17

Mora

Kip frikandel
1,80 7,5
18

Plus

Frikandellen
2,41 5,3

Waar moet ik op letten bij: Frikandel

Zout, telt mee voor 40%

Producten met het minste zout krijgen 0 punten, het product met het meeste zout 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid zout.

Verzadigd vet, telt mee voor 40%

Producten met de minste verzadigde vetten krijgen 0 punten, het product met het meeste verzadigde vetten 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid verzadigde vetten.

Keurmerken, telt mee voor 20%

Een product krijgt bonuspunten wanneer het vlees een keurmerk heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met 1 ster Beter Leven Kenmerk (BLK), 2 sterren BLK, 3 sterren BLK en Biologisch. Vegetarische frikandellen zijn niet meegenomen in deze vergelijking.
 

Reacties van stakeholders en producenten:

“Uiterlijk begin volgend jaar liggen er een nieuwe, verbeterde varianten van onze frikandellen in de PLUS-schappen. De PLUS ovenfrikandellen bevatten dan vlees met 1 ster Beter Leven Keurmerk.”
PLUS Retail B.V.
“We zijn samen met producenten bezig met de formulering van een Akkoord Verbetering Productsamenstelling voor frikandellen. Wij hopen deze nog wel voor het einde van 2017 in te dienen, maar publicatie zal pas in 2018 plaatsvinden.”
Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie
DisclaimerDeze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid zout per 100 gram (40 % score), de hoeveelheid verzadigd vet per 100 gram (40 % score) en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk (20%). De selectie bestaat uit reguliere frikandellen en mini-frikandellen. De hierboven weergegeven voedingswaarde zijn gecontroleerd door de merkeigenaren en gelden voor het onbereide product. Kijk voor de gemiddelde voedingswaarde van een bereide frikandel op de RIVM website.

Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?