Fritessauswijzer

Minder olie, meer toevoegingen


Fritessaus eet je niet voor je gezondheid. Toch is de roomwitte saus aanzienlijk minder vet dan mayonaise en daarmee lijkt het een gezonder alternatief. Questionmark vergeleek het supermarktaanbod fritessauzen op de aanwezigheid van suiker, zout en het soort ei dat verwerkt is. Met de wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Opsteker: de legbatterij lijkt verleden tijd. Geen enkele sausproducent kiest nog voor kooieieren. Meer over de vergelijking lees je hier.

Vet of suikers?

Door de beperkte hoeveelheid olie bevat fritessaus gemiddeld de helft tot tweederde minder verzadigd vet dan echte mayonaise. Charlotte Linnebank van Questionmark reageert: “Door het terugbrengen van vet lijkt een fritessaus gezonder dan mayonaise. Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en veel suiker.“Druk op de groene puntjes (…) voor de gehele lijst.

Merk + naam Suiker g/100mlZout g/100mlSoort ei
1

Jumbo

Fritessaus
5,71,5Vrije uitloop
2

Calvé

Fritessaus
5,51,4Scharrel
3

Vita D’or

Fritessaus Original
7,81,3Vrije uitloop
4

Plus

Fritessaus
7,81,3Scharrel

13

Gouda’s Glorie

Fritessaus
13,01,4Vrije uitloop
14

Remia

Fritessaus Classic
10,01,7Vrije uitloop
15

Van Wijngaarden

Zaanse fritessaus
8,31,9Scharrel
16

Oliehoorn

Fritessaus
8,81,9Scharrel

Waar je op moet letten bij Fritessaus:

Suiker telt mee voor 40%

Producten met de minste suikers krijgt 0 punten, het product met de meeste suikers 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid suikers.

Zout telt mee voor 40%

Producten met het minste zout krijgt 0 punten, het product met het meeste zout 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van de hoeveelheid zout.

Soort ei telt mee voor 20%

Een fritessaus krijgt bonuspunten voor keurmerken die eisen stellen op het gebied van dierenwelzijn. We nemen de volgende keurmerken mee: Scharrel, Vrije Uitloop, Beter Leven Keurmerk met 1, 2 of 3 sterren en biologisch. In praktijk zijn we alleen de keurmerken Scharrel en Vrije Uitloop tegengekomen.


Reacties van fritessausproducenten, november 2017:

"Remia Fritessaus heeft altijd voldaan en voldoet nog steeds aan de normen van de World Health Organization (WHO), die de basis vormen van het Ik kies bewust logo. Remia is echter niet tevreden met de plek op de lijst van de Fritessauswijzer en zal op basis van deze resultaten de receptuur aanpassen."

Remia

"Calvé kampt met de gevolgen van de vogelgriep en de ophokplicht eerder dit jaar. Hierdoor zijn we genoodzaakt scharreleieren te verwerken, in plaats van de op het etiket aangegeven vrije uitloopeieren. Vanaf week 6 in het nieuwe jaar verwacht Calvé weer 2 sterren Beter Leven eieren te kunnen verwerken in onze fritessaus."

Unilever
Disclaimer

Deze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Lidl en Plus en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (40% score), de hoeveelheid zout per 100 gram (40% score) en de keuze voor het soort ei (20%). We zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van fritessaus van 1,04 gram/ml. Producenten die hun voedingswaarde in grammen declareren zijn omgerekend naar g/100ml, om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. Hierdoor kan het voorkomen dat de waarden die je in de QM-wijzer ziet niet altijd overeen lijken te komen met de waarden op de verpakking, als op de verpakking de waarden in g/100g worden getoond.

Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?