Ketchupwijzer – Hoog op smaak


Tomatenketchup eet je omdat het lekker is. De prettige umami-smaak gaat uitstekend samen met vlees, friet, tosti’s; noem maar op. Dat de rode saus op smaak wordt gebracht met zout en suikers is geen geheim, maar de ene ketchup is de andere niet. Questionmark vergelijkt de schappen van vier grote supermarkten en zet vierentwintig ketchups op een rij zodat jij beter weet waarvoor je kiest. Wat direct opvalt is dat meer dan de helft van de sauzen biologisch is. Onderaan de lijst bungelt de ketchup van Jumbo. Tomato ketchup-founder Heinz staat met zijn authentieke recept bij de onderste vier. Bekijk hier de hele Ketchupwijzer.

Bovenaan onze Ketchupwijzer staat Tons ongezoete ketchup. Ook Van Wijngaardens natriumarme variant scoort hoog vanwege de afwezigheid van jawel; natriumzout. Remia heeft alle reden tot een feestje. De sauzenmaker die in bijna iedere supermarkt te vinden is staat met hun reguliere saus op drie. Opvallend weinig suikers en zout heeft Remia nodig om hun tomatensaus op smaak te krijgen. De hekkensluiters pakken het anders aan. Zo bevat nummer laatst Jumbo bijna dubbel zoveel toegevoegde zout en suikers als Remia. Ook de variant van Zeisner springt in het oog. Hun ketchup bestaat voor eenderde uit suiker. Het biologische Byodo bevat met 3,2 gram het meeste zout per 100 gram.

Zo bevat nummer laatst Jumbo bijna dubbel zoveel toegevoegde zout en suikers als Remia

Wekelijkse keuze

Ketchup valt sowieso niet binnen de Schijf van Vijf. Wel kan het onderdeel zijn van je wekelijkse keuze. Over de hoeveelheid suikers in rode sauzen doet het Voedingscentrum geen aanbevelingen. Over zout geven ze wel advies. Een rode saus zoals ketchup valt binnen de wekelijkse keuze wanneer het per portie minder dan 0,2 gram natrium bevat. Maar hoe groot is precies een portie?

Porties verwarring

Doordat er nog geen heldere normen bestaan voor het omschrijven van een portie, kan het Voedingscentrum haar gezondheidsrichtlijnen nog niet toepassen op individuele producten. Dit komt omdat er nog geen consensus bestaat tussen producenten over wat een portie betreft (wist je dat een KitKat vier porties bevat?!). Questionmark wil niet langer wachten op een officiële richtlijn, juist omdat blijkt dat consumenten bij het kiezen van ongezonde producten advies kunnen gebruiken. Daarom baseren we onze portiegroottes op die van de voedingsindustrie zelf. Deze zijn op Europees niveau vastgesteld. Met deze portiegroottes én de richtlijnen van de Schijf van Vijf voor dag- en weekkeuzes labelt Questionmark voedingsmiddelen op een manier die consumenten de gewenste kleinere stapjes voor minder ongezonde keuzes biedt en tegelijk zo dicht mogelijk ligt bij de richtlijnen van de Schijf van Vijf. Zo zetten wij een portie ketchup op 15 gram. Op basis van deze bepaalde hoeveelheid kan Questionmark wél de richtlijnen van het Voedingscentrum toepassen. Ons advies: aangezien je vaak meer ketchup op je bord spuit dan de genoemde 15 gram is een saus met minder zout het overwegen waard.Druk op de groene puntjes (…) voor de gehele lijst.

Merk + naam Zout (g)Suikers (g)Suiker toegevoegdBiologisch
1

Tons

Ketchup ongezoet
1,24,8neebiologisch
2

Van Wijngaarden

Zaanse tomaten ketchup natriumarm
0,113,0(biet)suiker, maltodextrine
3

Remia

Tomatenketchup
1,19,6glucose-fructose(stroop), aspartaam, acesulfaam-K
4

Your Organic Nature

Tomatenketchup Classic
1,315,9agavesiroopbiologisch

21

Heinz

Tomato Ketchup
1,822,8(biet)suiker
22

Byodo

Tomatenketchup
3,220,0rietsuikerbiologisch
23

Zeisner

Tomatenketchup
1,533,1(biet)suiker, appelpuree
24

Jumbo

Tomatenketchup
2,123,5(biet)suiker

Waar moet ik op letten bij: Ketchup

Zoutgehalte - weegt voor 45% mee

Het voedingscentrum geeft als richtlijn voor rode sauzen (curry en ketchup) dat het minder dan 0,2 gram natrium / portie = 1,3 gram natrium/100 gram = 3,25 gram zout/100 gram mag bevatten (begrijp je het nog?). Iedere ketchup voldoet dus aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Producten met de minste zout krijgt 0 punten, het product met de meeste zout 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid zout.

Suikergehalte - weegt voor 45% mee

Producten met de minste suikers krijgt 0 punten, het product met de meeste suikers 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid suikers.

Biologisch keurmerk - weegt voor 10% mee

Een product krijgt wat bonuspunten als het biologisch is. Andere keurmerken zijn niet erg belangrijk. Ook zijn er geen grote (andere) risico ingrediënten.

Disclaimer
Deze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Lidl en Plus en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (40% score), de hoeveelheid zout per 100 gram (40% score) en de keuze voor het soort ei (20% score). We zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van fritessaus van 1,04 gram/ml en het omgerekend naar g/100g, om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. Hierdoor kan het voorkomen dat de waarden die je in de QM wijzer ziet niet altijd overeen lijken te komen met de waarden op de verpakking, als op de verpakking de waarden in g/100ml worden getoond.


Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?