Paprika chips-wijzer

Geen palmolie is dubbele winst


Dat paprika chips niet gezond is, dat is geen verrassing. Toch is zo’n rijk gekruid plakje knisperende aardappel van velen favoriet. Iedere supermarkt bezit een flink assortiment zoutjes en ook paprika chips komt in allerlei soorten en maten. Wij zetten 23 verschillende varianten op een rij en vergelijken ze op zout en verzadigd vet, het gebruik van palmolie en de aanwezigheid van een biologisch keurmerk. Vijf fabrikanten voeren de lijst aan. Hoeksche eindigt uiteindelijk op de bovenste tree vanwege hun lage hoeveelheid suikers. Onderaan bungelen de chips van AH Basic en Crackito; aan hun keuze voor het gebruik palmolie kleven niet alleen milieu- en mensenrechtenkwesties, ook bevat palmolie drie tot vier keer meer verzadigd vet. Direct naar de paprika chips-wijzer

Kilocalorieën, zout en verzadigd vet

Niet geheel onverwacht, maar geen van de zakken gebakken aardappels voldoen aan de kilocalorie-richtlijnen van het Voedingscentrum*. De zoutrichtlijnen van het Voedingscentrum worden alleen door Lays Sensations overtreden. Met maar liefst 2,3 gram zout (meer dan 60% meer dan Lays reguliere variant) per 100 gram* verzekert Lays je van de zoutste sensatie. Hoeksche is de minst zoute met 0,8 gram zout per 100 gram. AH Basic en Crackito voldoen niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor verzadigd vet. De merken zijn de enige met palmolie en bevatten bijna vijf keer meer verzadigd vet per 100 gram, dan de vetste variant zónder palmolie.

“AH Basic en Crackito kiezen voor het gebruik van palmolie in hun chips. Wel of geen RSPO-keurmerk; aan het gebruik van palmolie kleeft veel onrecht”

Palmolie

AH Basic en Crackito kiezen voor het gebruik van palmolie in hun chips. Beide fabrikanten vertellen op het etiket niets over een mogelijk RSPO-keurmerk. Albert Heijn communiceert via haar eigen website wel over certificering. Crackito meldt op het etiket én op de website niets over het gebruik van palmolie.

Productclaims

“Er bestaat geen betere kwaliteit die je voor deze prijs kan kopen.” aldus AH Basic. Toch is Crackito in de Hoogvliet 2 cent goedkoper en scoort ze (net) iets beter in onze paprika chips-wijzer. Verder claimt Lays dat hun oven baked chips 50% minder vet dan gewone aardappelchips bevat. Helemaal correct. De chipsgigant vermeldt alleen niet dat de ovenaardappel meer dan drie keer zoveel suikers en 0,2 gram meer zout herbergt dan ‘gewone’ aardappelchips.

Bestrijdingsmiddelen

Vijf van de drieëntwintig fabrikanten telen hun aardappelen biologisch. Dat is een goede zaak want bij de productie van aardappelen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bestrijdingsmiddelen komen onder meer terecht in sloten en rivieren, waar ze schade toebrengen aan het ecosysteem én aan de gezondheid van ons drinkwater. Waterzuiveringsbedrijven hebben moeite om alle pesticiden uit het water te verwijderen. Bij de productie van biologische grondstoffen worden aanzienlijk minder (schadelijke) bestrijdingsmiddelen gebruikt.Druk op de groene puntjes (…) voor de gehele lijst.

Merk + naam Zout (g) Verzadigde vetten (g) Biologisch? Palmolie aanwezig? Suikers toegevoegd
1

Hoeksche Chips

Boerderij Chips Paprika
0,8 4,4 nee
2

Lays

Stax Paprika
1,1 2,5 ja
3

Jumbo

Biologische Paprika Chips
1,5 2,8 biologisch nee
4

Go Pure

Classic potato chips paprika
1,6 2,8 biologisch nee

20

Crusti Croc

Baked chips oven Paprika
2,0 1,2 ja
21

Lays Sensations

Red sweet paprika chips
2,3 2,1 ja
22

Crackito

Chips Paprika
1,5 17,0 palmolie ja
23

AH Basic

Paprika chips
1,5 20,0 palmolie ja

Waar moet ik op letten bij: paprika chips

Zout- telt voor 33,3% mee

Het Voedingscentrum geeft als richtlijn voor sauzen dat deze, om dagelijks/wekelijks buiten de schijf van vijf te passen, minder dan 200 miligram natrium per portie, ofterwijl 0,5 gram zout per portie mag bevatten. Een portie chips wordt meestal op 25 gram gezet, wat betekent dat er zo'n 2 gram zout per 100 gram in chips mag zitten. Producten die niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Verzadigde vetten- telt voor 33,3% mee

Het Voedingscentrum geeft als richtlijn voor chips dat deze, om dagelijks/wekelijks buiten de schijf van vijf te passen, minder dan 1,7 gram verzadigd vet per portie mag bevatten. Een portie chips wordt meestal op 25 gram gezet, wat betekent dat er zo'n 6,8 gram verzadigd vet per 100 gram in chips mag zitten. Producten niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Palmolie- telt voor 16,6% mee

Palmolie is onlosmakelijk verbonden met het kappen van oerbossen voor de aanleg van plantages. Ook de hoge risico’s op mensenrechtenschendingen zijn een belangrijk issue bij de productie van palmolie. RSPO zet zich in voor de bescherming van natuurgebieden. Veel van de maatregelen opgesteld door de RSPO zijn alleen nog niet erg strikt geformuleerd en moeilijk te meten. Hierdoor scoort RSPO-palmolie op het moment wel iets beter op het gebied van milieu, maar is het verschil met gangbare palmolie niet heel erg groot. Producten die niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Biologisch- telt voor 16,6% mee

Bij de productie van aardappelen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologische teelt zorgt voor een het gebruik van minder en milieuvriendelijkere bestrijdingsmiddelen. Producten die niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Disclaimer
Deze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid verzadigde vetten per 100 gram (33% score), de hoeveelheid zout per 100 gram (33% score), de aanwezigheid van palmolie (16,6% score) en de toekenning van een Biologische keurmerk (16,6%). Suikers worden niet meegenomen in deze vergelijking. Aangezien de bovenste vijf chipsfabrikanten gelijk scoorden is de hoeveelheid suikers uiteindelijk doorslaggevend voor de definitieve ranking.

Op dit moment labelt het Voedingscentrum producten of ze ín of buiten de Schijf van Vijf vallen. Voor de dagelijkse en wekelijkse uitzonderingen heeft het Voedingscentrum algemene richtlijnen opgesteld, maar vanwege gebrek aan landelijke afspraken over portiegroottes past het Voedingscentrum deze richtlijnen nog niet toe op individuele producten. Questionmark wil niet wachten op consensus over een officiële richtlijn voor portiegroottes, omdat uit eigen onderzoek blijkt dat consumenten juist bij de keuze van uitzonderingen extra hulp zoeken. Om consumenten nu al te kunnen voorzien van informatie over de gezondheid van specifieke producten, baseert Questionmark zich op de portiegroottes die de voedingsindustrie zelf op Europees niveau heeft vastgesteld. Met deze portiegroottes én de richtlijnen van de Schijf van Vijf voor dag- en weekkeuzes labelt Questionmark voedingsmiddelen op een manier die consumenten de gewenste kleinere stapjes voor minder ongezonde keuzes biedt en tegelijk zo dicht mogelijk ligt bij de richtlijnen van de Schijf van Vijf.


Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?