Rookworstwijzer

Sowieso te zout


Winter betekent rookworst. In een voedzame erwtensoep of in een rijke stamppot; deze iconische worst komt in allerlei soorten en maten. Questionmark vergelijkt achtentwintig reguliere varkensrookworsten uit de supermarkt op de aanwezigheid van zout, verzadigd vet en een duurzaamheidskeurmerk. Met deze wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Wist je dat 100 gram rookworst gemiddeld al eenderde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout bevat? Lees meer over de totstandkoming.

Brancheafspraken

Door de grote hoeveelheden verzadigd vet en zout voldoet geen van de rookworsten in de Rookworstwijzer aan de richtlijnen van de Schijf van vijf van het Voedingscentrum. De branche heeft in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling afgesproken dat er per juni 2018 geen worst mag worden verkocht die meer dan 2,23 gram zout per 100 gram bevat. 30 procent van fabrikanten voldoet nog niet aan deze weinig ambitieuze doelstelling. Lees hier de reacties van rookworstproducenten.Druk op de groene puntjes (…) voor de gehele lijst.


Merk + naam Verzadigde vetten (g/100g)Zout (g/100g)Duuzaamheidskeurmerk
1

AH Biologisch

Rookworst
82,1
2

Bio+

Bio+ Gelderse rookworst
101,96
3

Slagershuis

Gelderse rookworst
10,51,9
4

st. Hendrick

Rookworst fijn varken
13,92

25

Jumbo

Verse Rookworst Grof
12,92,3
26

Unox

Gelderse Rookworst Magnetron
122,3
27

Gijs

Rookworst fijn
142,3
28

AH

Veluwse rookworst fijn
142,3

Waar moet ik op letten bij: rookworst

Verzadigd vet telt mee voor 40%

Producten met de minste verzadigde vetten krijgen 0 punten, het product met het meeste verzadigde vetten 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid verzadigde vetten.

Zout telt mee voor 40%

Producten met het minste zout krijgen 0 punten, het product met het meeste zout 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid zout.

Duurzaamheidskeurmerken telt mee voor 20%

Een product krijgt bonuspunten wanneer het vlees een duurzaamheids- en/of dierenwelzijnskeurmerk heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met 1 ster Beter Leven Kenmerk (BLK), 2 sterren BLK, 3 sterren BLK en Biologisch. Vegetarische rookworsten zijn niet meegenomen in deze vergelijking.

Reacties van rookworstproducenten, maart 2018:

"Jumbo wil lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar wil maken voor iedereen. We zijn bekend met deze resultaten. De producten staan bij ons dan ook al op de lijst om aangepast te worden. De nieuwe varianten liggen naar verwachting komend rookworstenseizoen in de schappen."

Jumbo supermarkten

"Wij maken uitsluitend biologische vleeswaren voorzien van het bio/EU keurmerk. Hierbij is smaak en voedselveiligheid erg belangrijk. De betreffende rookworst varken is het zout gehalte 2 goed, ook m.b.t. houdbaarheid en smaak. Het vet percentage is 13.9/100 gram; wij hebben de keuze hiervoor gemaakt omdat we een smaakvolle lekkere rookworst op de markt willen brengen. "

St. Hendrick

"Unilever verwelkomt het initiatief van Questionmark om mensen te begeleiden in het maken van een bewuste, gezondere voedingskeuze. Unilever werkt continue aan het verbeteren van de smaak en voedingswaarde van onze producten en kijkt voor vleesproducten ook naar de milieu-impact en het dierenwelzijn. Ook met Unox hebben we recent belangrijke stappen ondernomen, die resulteren in een mooie vijfde plaats. Om de grootst mogelijke impact te kunnen maken hebben we eind vorig jaar het recept van de 5 populairste Unox-rookworsten aangepast: de Gelderse Rookworst (225gr, 285gr en 375gr) én de Extra Magere Rookworst (275gr en 375gr). Unilever hanteert hierbij een zoutgehalte van 2 gram per 100 gram product, lager dan de 2,23 gram zout zoals vooropgesteld in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Dankzij deze wijzigingen voldoet bijna 84% van de Unox rookworsten, gemeten volgens volume, aan de normen vooropgesteld in het Akkoord. Ook onze Extra Magere Rookworst voldoet dus aan deze normen en is - met een verzadigde vetgehalte van slechts 5,7 gram - voor consumenten die een bewuste keuze willen maken een belangrijk alternatief. In een volgende fase zullen we ook de samenstelling van de overige rookworsten herbekijken."

Unox
Disclaimer

Deze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Vomar, Plus, Lidl en HEMA en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid zout per 100 gram (40 % score), de hoeveelheid verzadigd vet per 100 gram (40 % score) en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk (20%). De selectie bestaat uit reguliere ambachtelijke, gelderse en verse rookworsten. Magere en extra magere rookworsten zijn niet meegenomen in deze vergelijking. De hierboven weergegeven voedingswaarden zijn gecontroleerd door de merkeigenaren.

Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?