Tomatensoepwijzer

In potentie best gezond


Hoe gezond is kant-en-klare Tomatensoep uit blik, zak of pak? Questionmark vergeleek 33 verschillende tomatensoepen uit de supermarkt op de aanwezigheid van zout, toegevoegde suikers en keurmerken. Met deze wijzer helpen wij jou een bewuste keuze te maken. Belangrijkste conclusies: geen enkele soep in de wijzer voldoet aan de Voedingscentrumrichtlijn van 0,5 gram zout per 100 ml. Ook bevat 90% van de soepen toegevoegde suikers. Verder valt op dat de varianten van kleinere biologische producenten beter scoren dan de A- en huismerken. Meer over de vergelijking lees je hier.

Met een korrel zout?

In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling heeft de branche gezamenlijk toegezegd om eind 2017 de hoeveelheid zout in soep te reduceren naar minder dan 0,875 per 100 gram. Een stap in de goede richting, maar een aantal merken zijn nog niet zo ver. Varianten van Jumbo (0,90 g), De Oorsprong (1,12 g) en Struik (0,90 g) hebben nog twee maanden om deze doelstelling te halen.Druk op de groene puntjes (…) voor de gehele lijst.

Merk + naam Zout (g/100ml)Suikers (g/100ml)Toegevoegde suikersDuurzaamheidskeurmerk?
1

Kleinste soep fabriek

Pure tomatensoep a la Johannes van Dam
0,670,5nee
2

Ekoplaza

Tomatensoep
0,712,2ja
3

Machandel

Tomatensoep
0,712,7ja
4

Unox

Biologische tomatensoep
0,635,9ja

30

Jumbo

Jumbo Soep in Zak Tomatensoep met Soepballen
0,805,1ja
31

Perfekt

Tomatensoep
0,805,1ja
32

Jumbo

Tomatensoep met Vermicelli & Soepballetjes
0,904,3ja
33

Struik

Maaltijdsoep Tomaat
0,904,8ja

Waar moet je op letten bij Tomatensoep?

Zout telt mee voor 50%.

De richtlijnen van het Voedingscentrum geven aan dat een kant-en-klare soep als wekelijkse aanbeveling kan gelden wanneer minder dan 0,5 gram zout bevat per 100 gram, ofterwijl 1,25 gram zout per portie. Een portie staat gelijk aan 250 gram. Het Akkoord Productverbetering Productsamenstelling geeft aan dat producenten de ambitie hebben voor 31 december 2017 de hoeveelheid zout in een kant-en-klare soepen terug te brengen naar 350 mg natrium per 100 gr. Dit staat gelijk aan 0,875 gram zout per 100 gram.

Suikers tellen mee voor 25%.

Producten met de minste suikers krijgen 0 punten, producten met de meeste suikers krijgen 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid suikers. Voor suikers zijn geen richtlijnen. Wel is duidelijk dat er verschillende kant-en-klare soepen zijn met uiteenlopende soorten toegevoegde suiker. 100 gram pure tomaten bevatten van zichzelf 2,9 gram suikers.

Duurzaamheids keurmerk(en) telt mee voor 25%.

Een product krijgt bonuspunten wanneer het een keurmerk heeft. Een soep met vlees krijgt meer bonuspunten voor de keurmerken die meer eisen hebben op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Hierbij wordt rekening gehouden met 1 ster Beter Leven Kenmerk (BLK), 2 sterren BLK, 3 sterren BLK en Biologisch. Een vegetarische soep krijgt net zoveel bonuspunten als een soep met vlees die aan 3 sterren BLK voldoet. Producten met een biologisch keurmerk scoren het beste.

Disclaimer

Deze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid zout per 100 gram (50 % score), de hoeveelheid suiker per 100 gram (25 % score) en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk (25%). De selectie bestaat uit basisvarianten tomatensoep. We zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van tomatensoep van 1,017 gram/ml en het omgerekend naar g/100ml, om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. Hierdoor kan het voorkomen dat de waarden die je in de QM-wijzer ziet niet altijd overeen lijken te komen met de waarden op de verpakking, als op de verpakking de waarden in g/100mg worden getoond.

Bedrijf of pers en meer weten?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?