Blog  ›  Duurzaamheid begint bij transparantie

Duurzaamheid begint bij transparantie

26 sep. 2015

In dagblad Trouw (25 september 2015) vraagt Charlotte zich af welke fabrikant het goede voorbeeld van het Duitse bedrijf Frosta volgt en vermeldt waar de ingrediënten van zijn product vandaan komen.

Alle wegen die naar duurzame en gezonde producten leiden beginnen bij transparantie. Of het nu gaat om voedselveiligheid, het voorkomen van milieuvervuiling, het garanderen van redelijke arbeidsomstandigheden of eerlijke handel. Je zal toch altijd als eerste moeten weten waar een product vandaan komt.

Dat geldt voor een merk-eigenaar die een product in de markt zet. Als deze een duurzaam product wil maken en invloed wil hebben op de kwaliteit van de grondstoffen, zal die toch om te beginnen moeten weten waar ze vandaan komen. En het geldt ook voor de nieuwe generatie consumenten die haar aankopen steeds meer wil aanpassen aan persoonlijke normen en waarden. Zij zullen vaak ook de herkomst van producten willen laten meewegen in hun keuzes.

Nu is het volgens de Europese wet verplicht om bij vers vlees, vis, eieren, groente en fruit op de verpakking het herkomstland te vermelden. Maar zodra deze ingrediënten zijn verwerkt in andere producten hoeft er niks vermeld te worden. Ondanks dat er vele stemmen opgaan om de wetgeving uit te breiden naar andere producten en ook naar producten die zijn samengesteld uit verschillende ingrediënten, gebeurt dit nog niet.

Het belangrijkste argument dat de Europese commissie en de industrie hiertegen gebruiken, is dat het te duur en complex zou zijn voor bedrijven om deze informatie te verzamelen en vermelden op de verpakking. Dat dit een drogreden is wordt duidelijk nu een Duitse fabrikant van diepvriesmaaltijden voor alle ingrediënten in al haar producten op de verpakking herkomstlanden vermeldt en na een half jaar ervaring opdoen laat weten dat de kosten hiervan marginaal zijn gebleken.

Goed voorbeeld

Het Duitse Frosta bewijst dus dat het wel kan. Het bedrijf maakte een half jaar geleden bekend dat ze een nieuw systeem introduceerde. Daarmee gingen ze niet alleen van al hun ingrediënten systematisch de herkomstlanden bijhouden, maar deze – net zoals de houdbaarheidsdatum – flexibel op de verpakking zetten. Zo is het zelfs voor producten waarvan de herkomst van ingrediënten nog wel eens kan wisselen, goed te doen om op de verpakking consequent de productielanden te vermelden.

Complex? Het zal vast even puzzelen zijn geweest. Maar op hun website kan je op een wereldkaart alle grondstoffen die ze kopen terugvinden. Dat geeft vertrouwen dat ze deze informatie inderdaad goed op orde hebben. En moet Frosta hierdoor de prijzen van haar producten verhogen? Nee, dat hoeft niet, constateren ze nu een half jaar na implementatie van het systeem. Als voorloper in transparantie heeft deze actie voor Frosta zelfs extra naamsbekendheid en een verwachte stijging van verkoop opgeleverd.

Welke Nederlandse fabrikant van samengestelde producten volgt als eerste dit goede voorbeeld uit Duitsland? Wie toont zich koploper en wacht niet tot de wet wordt aangepast aan deze nieuwe ontwikkeling? Wij consumenten zitten erop te wachten! Helemaal de nieuwe generatie foodies en volgers van Rens Kroes.

De tijd is rijp

De tijd is nu rijp. Nu de Nationale Postcode Loterij, Albert Heijn en Unilever voor de tweede keer de campagne ‘doe maar lekker duurzaam’ voeren, om consumenten te stimuleren duurzame producten te kopen. Nu uit afgelopen week gepubliceerd onderzoek van Gfk en marketingbureau b-open wederom blijkt dat 60 procent van de consumenten duurzamer boodschappen zou willen doen. Alle tekenen wijzen in de richting van een blijvend groeiende ontwikkeling richting meer vraag naar duurzame producten. En duurzaamheid begint bij transparantie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Tijd voor een Raad van duurzame en gezonde voeding

Lees hier het artikel