Blog  ›  Duurzaamheid ei vaak betwijfeld

Duurzaamheid ei vaak betwijfeld

10 feb. 2016

De vraag naar duurzame producten is de afgelopen jaren sterk gestegen, bleek onder meer uit het rapport ‘Kiezen bij de kassa’ dat het Sociaal Cultureel Planbureau recent heeft gepubliceerd. Questionmark speelt op die trend in door supermarktproducten te beoordelen op duurzaamheid.

In de gebruikscijfers van Questionmark is te zien dat doosjes eieren het vaakst worden gescand. Deze twijfel over de duurzaamheid van eieren lijkt samen te hangen met verwarrende claims op de doosjes: voor eieren bestaan meer verschillende duurzaamheidslogo’s dan voor welke andere productgroep ook. Er zijn momenteel 19 verschillende keurmerken en logo’s die de ‘duurzaamheid’ van eieren moeten aantonen; van ‘blije kip’ tot ‘scharrel’ of ‘vrije uitloop’. Voor consumenten is niet duidelijk welke eisen gesteld zijn. Het lijkt erop dat consumenten zich daarom wenden tot een onafhankelijke partij. 

Ook vragen over vis

Andere productgroepen in de top tien van meest gescande producten zijn zuivel, chocola en vis. Ook de verwarring over vis kan mogelijk verklaard worden door de veelheid aan keurmerken; zo’n zestien verschillende logo’s en keurmerken proberen de consument te overtuigen dat vis verantwoord gekweekt of gevangen is. Op dit moment hebben visproducten nog geen beoordeling in onze app. Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark: “Naar aanleiding van deze cijfers gaan we voorrang geven aan het onderzoek naar visproducten. De consument heeft recht om te weten of zijn visstick deugt of niet. Tot die tijd raden we aan om de keurmerken MSC, ASC en Biologisch als ondergrens te hanteren.”

Uit de gebruikscijfers blijkt ook dat gebruikers dierenwelzijn en milieu gemiddeld genomen iets belangrijker vinden dan mensenrechten (‘fairtrade’). Gebruikers van de app kunnen zelf aangeven welk van deze thema’s ze het meest relevant vinden, zodat de beoordeling daar op wordt afgestemd. Voor een duidelijker beeld van de voorkeuren van gebruikers zullen wij  de komende jaren meer onderzoek doen.

 

Meest gescande producten 2015

  1. Eieren
  2. Hagelslag
  3. Pindakaas
  4. Halfvolle melk
  5. Halvarine
  6. Vis
  7. Chocoladerepen (melk)
  8. Chocoladepasta
  9. Yoghurt
  10. Chocoladerepen (puur)

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Impact

Lees hier hoe Questionmark het verschil maakt