Blog  ›  Hoe doe jij je boodschappen?

Hoe doe jij je boodschappen?

23 aug. 2020

Bedenk eens hoe jij zelf je boodschappen doet. Ga je gewapend met een boodschappenlijstje de winkel door en pak je precies dat wat je vooraf op je lijstje hebt gezet? Ben je blind voor aanbiedingen en die repen die voor het grijpen liggen bij de kassa? Waarschijnlijk niet.

Waarschijnlijk stuif je net als veel anderen na een lange werkdag snel nog even de winkel in en gooi je alles waar je trek in hebt, bijna gedachteloos in je mandje. Waarschijnlijk ben je ook niet altijd doof voor je kindje dat zo graag dat ene pak koekjes wil hebben met dat leuke figuurtje erop. En grote kans dat je spontaan besluit dat je pasta gaat maken als de pastasaus in de aanbieding is.

Zelfs al heb je een boodschappenlijstje en ben je vast van plan om alleen gezonde producten te kopen, dan nog is de kans groot dat je onderweg naar de kassa toch nog iets minder gezonds mee grijpt. Gewoon omdat het er zo lekker bij ligt of vandaag wel erg goedkoop is.

De supermarkt bepaalt wat jij koopt

Natuurlijk bepaalt allereerst het assortiment van de supermarkt welke producten wij wel of niet kopen. Wat er niet is, kun je niet kopen. Maar hoe supermarkten hun winkel inrichten, welke producten ze wel of niet in de aanbieding doen, extra aantrekkelijk presenteren of bijvoorbeeld bij de kassa leggen waar je toch staat te wachten, heeft ook heel veel invloed op wat wij kopen.

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe supermarkten ons koopgedrag beïnvloeden. Meer dan 75% van de consumenten beslist in de winkel wat zij kopen. Supermarkten spelen daar op in. Terecht natuurlijk. Iedere retailer wil nu eenmaal zo veel mogelijk verkopen. En het is hun goed recht om alle middelen in te zetten om dat te bereiken.

Slimme supermarkttechnieken

Levensmiddelentechnoloog en gezondheidsconsulent Ralph Moorman legt in zijn boeken en blogs een paar van de technieken uit, die supermarkten gebruiken. Zo moet je vaak voor dingen die je dagelijks koopt zoals brood en zuivel, de hele winkel door langs zo veel mogelijk schappen en producten. En, zo stelt hij, de gezonde, verse producten staan niet toevallig bij de ingang. Klanten die als eerste iets gezonds in hun mandje gooien, hebben het gevoel goed bezig te zijn en mogen van zich zelf daarna ook heus wel iets extra’s (lees ongezonds).

De duurste producten liggen op ooghoogte en de kinderproducten op kinderhoogte. Zo wordt ons koopgedrag geleid door de winkelinrichting. En wist je bijvoorbeeld dat de uitstalling zoet bij de lopende band bij de kassa heel toepasselijk een ‘impulsmeubel’ wordt genoemd?

Aansturen op gezond

Supermarkten beïnvloeden dus sterk wat wij als hun klanten kopen. En daar is niets mis mee. Ik ben zelf een marketeer en het is nou eenmaal ons vak om zaken zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren om zo de omzet voor de bedrijven waarvoor we werken, te vergroten.

Maar supermarkten kunnen hun invloed ook op een andere manier aanwenden. Zij kunnen hun bezoekers ook zo sturen dat deze bewust of onbewust, voor de meest gezonde producten kiezen. Door bijvoorbeeld groenten en fruit in de aanbieding te doen. Of door bij frisdranken en ontbijtgranen een suikerwijzer op te hangen, die laat zien hoeveel suiker er in de verschillende varianten zit.

Alarm

Een hoop van deze maatregelen hebben de supermarkten al besproken met verschillende belangenorganisaties en de overheid. Veel voornemens zijn vastgelegd in verschillende convenanten,  een heus Preventie Akkoord en de eigen beleidsplannen van de supermarkten zelf. Toch lijken veel maatregelen hun weg niet te vinden naar de schappen van de supermarkt.

Ondertussen slaan diverse gezondheidsfondsen en het RIVM alarm. Veel Nederlanders kampen met gezondheidsproblemen als gevolg van ongezond eten. Denk hierbij aan ziektes zoals diabetes type 2, obesitas, hoge bloeddruk, schade aan nieren en hart- en vaatziektes. Het RIVM schat dat er jaarlijks bijna 13.000 Nederlanders overlijden aan ziektes die zijn te voorkomen als we gezonder gaan eten.

Daarom is het dus belangrijk dat de supermarkten hun invloed gaan gebruiken om ons allemaal te helpen gezondere keuzes te maken. En daarom brengt Questionmark in september de eerste Superlijst uit.

Met Superlijst laat Questionmark zien wat de verschillende supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond. Aan de supermarkten toont Superlijst inzicht in verbetermogelijkheden als het gaat om hun beleid, assortiment, aanbiedingen en winkelinrichting.

Benieuwd hoe jouw supermarkt straks scoort? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg Questionmark op LinkedIn of Facebook.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief