Blog  ›  Hoe misleidend zijn ‘volkoren’ claims?

Hoe misleidend zijn ‘volkoren’ claims?

3 apr. 2021

Claims zijn krachtige manieren om consumentengedrag te beïnvloeden. Ze benadrukken de mogelijke positieve eigenschappen van een product en proberen zo ons als consument te overtuigen van specifieke kenmerken of gezondheidsvoordelen. Claims kunnen echter ook misleidend zijn. Daarom hebben veel landen met betrekking tot het gebruik van deze claims, wetten en richtlijnen ontwikkeld.

De term ‘volkoren’ is een voorbeeld van zo’n claim. Zoals al eerder uitgelegd deze blog, bestaan voor volkoren broodproducten echter geen regels met betrekking tot de minimale hoeveelheid volkorenmeel om deze claim te mogen dragen. Zorgt dit voor misleiding bij ons als consument?

Dat hebben we onderzocht door middel van een online enquête, ingevuld door 510 consumenten tussen de 18 en 84 jaar. In het onderzoek schatten de deelnemers de hoeveelheid volkorenmeel in (als percentage van de totale hoeveelheid granen). Daarnaast beoordelen zij de algemene gezondheid van acht broodproducten op basis van de verpakking. Broodproducten met de term ‘volkoren’ op de verpakking werden als gezonder beoordeeld dan broodproducten zonder ‘volkoren’ claim. Ook werd het percentage volkorenmeel hoger ingeschat voor producten die volkoren genoemd worden, vergeleken met producten waarbij de term ‘volkoren’ niet op de verpakking staat.

Consumenten worden dus sterk beïnvloed door een ‘volkoren’ claim. Maar zijn broodproducten die volkoren genoemd worden ook daadwerkelijk gezonder? Dat kun je lezen in het volledige rapport.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief