Blog  ›  Hoeveel kilometer heeft jouw ontbijt eigenlijk afgelegd?

Hoeveel kilometer heeft jouw ontbijt eigenlijk afgelegd?

16 nov. 2016

Sta jij wel eens ‘s ochtends in de keuken om een ‘bewuste’ smoothie te maken als ontbijt? En weet je dan van waar op de wereld de ingrediënten voor jouw smoothie komen?

De kans is groot dat je wel eens iets eet waarvan je geen idee hebt waar het vandaan komt. Dat is niet zo gek, want op de meeste producten staat geen herkomst vermeld. De verpakking vertelt je niet waar het product geteeld of gemaakt is. Bij Questionmark maakten we deze week een smoothie met avocado, banaan, kokoswater en chocolade. Als je de transport kilometers van de ingrediënten optelt, blijkt dat onze smoothie ruim 33.000 km heeft afgelegd. Ter vergelijking: Een rondje om de wereld bedraagt 40.000km. Maar….is het eigenlijk erg als producten van ver komen?

Waarom herkomst belangrijk is

Misschien dat je nooit zo nadenkt over waar een product vandaan komt. Bananen komen nou eenmaal van ver: so what? Maar de herkomst van een product heeft dan wel geen directe invloed op jou, maar wel op het klimaat, op werkomstandigheden van de visser die een vis gevangen heeft en op de directe leefomgeving van de landarbeider die een product geteeld heeft.

Wat voor verschil kan de herkomst concreet maken voor bijvoorbeeld een visser? Dat een Nederlandse visser in de Noordzee werkt met een gedegen CAO, vastgestelde werkuren en een redelijke vergoeding voor zijn werkzaamheden. Terwijl het in Azië voorkomt dat vissers uit Myanmar weken-, soms zelfs maandenlang, opgesloten zijn op Thaise vissersschepen. Hier verrichten ze zwaar fysiek werk terwijl ze nauwelijks een leefbaar inkomen bij elkaar vissen.

Is transport over lange afstand altijd slecht?

Een asperge uit Peru moet natuurlijk veel meer transport kilometers afleggen voordat die op je bord belandt dan een Limburgse, dat geeft veel meer uitstoot van broeikasgassen. Maar dat een product van ver komt betekent niet altijd dat het product slechter voor het milieu is dan een vergelijkbaar product dat van dichtbij gehaald wordt. Op de totale impact van een product zijn namelijk heel veel factoren van invloed, niet alleen het transport. Neem bijvoorbeeld een tomaat. Die vind je in de supermarkt soms uit Nederland en soms uit Spanje. Of de Nederlandse tomaat milieuvriendelijker is dan de Spaanse hangt onder andere af van de teeltmethode in beide landen, en de transportmethode van de Spaanse tomaat. Wordt de Nederlandse tomaat in een verwarmde, energieslurpende, kas geteeld terwijl de Spaanse tomaat onder de (natuurlijke) zon groeit en per boot naar Nederland wordt vervoerd dan is de Spaanse tomaat waarschijnlijk milieuvriendelijker dan de Nederlandse variant. Echter, zou de Spaanse tomaat per vliegtuig naar Nederland zijn vervoerd dan was deze tomaat weer slechter voor het milieu geweest dan de Nederlandse door de grote CO2 uitstoot van een vliegtuig. En kassen verbruiken ook niet allemaal evenveel energie. Je ziet, het is een complex verhaal.

Wat kun jij doen?

Deze voorbeelden illustreren waarom het ertoe doet om op te letten waar je producten vandaan komen. Wil jij meer weten over wat er met jouw producten gebeurd is en waar ze vandaan komen? Bekijk dan of er herkomstlanden op een productverpakking vermeld staan, of jouw supermarkt transparant maakt waar groente en fruit vandaan komen, of laat ons weten van welk product jij wilt weten waar het vandaan komt. Op de website en gratis apps van Questionmark kun je uitvinden hoeveel impact een product heeft op mens, dier en milieu en zo bewust kiezen voor een product waar jij achter staat! 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

De Questionmark-methode

Lees meer over onze aanpak