Krokante muesli: met minder suiker op de goede weg

Krokante muesli, beter bekend als cruesli, stond in menige kindertijd standaard op de ontbijttafel. Veel granen, gedroogd fruit en noten, een perfecte start van de dag was de overtuiging. Hoe groot was dan ook mijn teleurstelling toen de schijnwerpers werden gericht op verborgen suikers en bleek dat mijn geliefde cruesli nogal een suikerbom was. Cruesli bij het ontbijt bleek eigenlijk net zoiets als een pak koekjes verkruimelen boven je yoghurt. Suikergehaltes liepen op tot wel 35 gram per 100 gram. Ter vergelijking: stroopwafels van AH bevatten 31 gram suiker per 100 gram. Terug naar die gortdroge muesli dan maar? Of toch maar zelf granola maken, in de oven met een beetje honing of dadelstroop?
Nu, een jaar of twee verder in de anti-suiker hype, is toch een duidelijke trend naar minder suiker zichtbaar in het ontbijtschap. Kon je vorig jaar nog geen cruesli vinden met minder dan 25gr/100gr suiker, nu is er volop keuze in producten met ongeveer 16 gr/100gr suikers. Of zelfs maar 5gr/100gr suikers!

Deze week kwamen diverse partijen (FNLI, NVWA) met verschillende conclusies naar buiten over het wel of niet goed slagen van de industrie-afspraken over zout/vet/suiker reducties in de supermarkt. Sinds ik bij Questionmark werk, bekijk ik nauwkeurig alle etiketten van producten in de supermarkt. Met deze ervaring zie ik bij cruesli’s een duidelijke hoopvolle trend. Nog geen jaar geleden droop ik af naar het droge mueslischap, nadat ik alle etiketten van cruesli’s in mijn supermarkt had bekeken. Ter illustratie: in 2015 had Quaker nog een product dat ‘Balans Chocolade’ heette met 24 gr suiker per 100 gram, nu bevat de ‘Balans Naturel’ nog maar 10 gram. Dat oude product was in onze visie hard op weg naar een prijs voor ‘Gouden Windei’ voor consumentenbedrog, maar anno 2017 ziet ook Quaker in dat dit niet langer kan.

Toch blijven wel wat vragen over krokante muesli’s onbeantwoord. Zo is Quaker de winnaar met Cruesli Vol Vezels (zonder palmolie en maar 5 gram suiker). Wat opvalt, is dat glucosestroop wel als 3e ingrediënt op de lijst staat, hoe zit dat dan, want glucosestroop is toch ook een vorm van suiker? Toch maar eens navragen bij Quaker hoe dat kan. En wat is eigenlijk een acceptabele hoeveelheid suiker? Het Voedingscentrum zegt 16 gr/100gr, maar dan in combinatie met een lagere hoeveelheid calorieën dan onze winnaar nu bevat. Dat is toch nog 1,5 klontje per ontbijt.

Tsja, als je echt voor gezond wil gaan, kun je nog steeds beter een bordje havermout nemen, want gezond is de meeste krokante muesli nog steeds niet. Vaak bevat het namelijk nog teveel (verzadigde) vetten door het bakken met olie. Maar met een beetje etiketten lezen kun je wel kiezen voor duurzame producten met veel minder suiker dan vroeger, die toch knapperig en zoet zijn. Wel goed blijven opletten, want de verschillen zijn groot! Anders kun je beter all the way voor die verkruimelde stroopwafels gaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Krokante muesli-wijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete krokante muesli?