Blog  ›  Meer transparantie over keurmerken

Meer transparantie over keurmerken

7 mei 2018

Questionmark-database biedt consument achtergronden over topkeurmerken

Vanaf heden biedt Questionmark naast productinformatie over gezondheid, ook informatie over de door Milieu Centraal geselecteerde topkeurmerken. Via de website en app van Questionmark is per specifiek voedingsproduct in één oogopslag te zien welke topkeurmerken zijn toegekend en of het keurmerk zich hard maakt voor milieu, dier en/of mens & werk. Zo helpen Questionmark en Milieu Centraal de consument bij het maken van een bewuste keuze.

Topkeurmerken

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt blijkt dat consumenten vaak niet weten waar een keurmerk voor staat en hoe betrouwbaar het is. Om meer orde te scheppen in het grote aanbod aan keurmerken en logo’s op voeding gaf maakte Milieu Centraal eind 2016 een ordening. Hier uit werden elf topkeurmerken het predikaat topkeurmerk geselecteerd. Deze selectie keurmerken voldoen volgens Milieu Centraal aan strenge eisen voor duurzaamheid, transparantie en controle.

Bewuster kiezen

Door het stimuleren van het gebruik van deze topkeurmerken wordt de consument bewuster van de aandachtsgebieden van een keurmerk. Ook zorgt het voor meer onderlinge concurrentie tussen keurmerken, wat op zijn beurt verduurzaming bij voedselmerken stimuleert.” aldus Gustaaf Haan, hoofdonderzoeker bij Questionmark. Ook Kirsten Palland van Milieu Centraal is blij met deze stap: “Door te letten op topkeurmerken heb je minder keuzestress in de supermarkt. Duurzaam boodschappen doen is nu nog makkelijker”.

Transparant over Duurzaamheid

Door de meer dan 50,000 unieke productpagina’s te voorzien van extra informatie over topkeurmerken, zet Questionmark een eerste stap op weg naar een verbeterde methode om de duurzaamheid van voedingsproducten inzichtelijk te maken. Momenteel test Questionmark samen met Wageningen Economic Research, The Sustainability Consortium - ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - de pilot “Transparant over Duurzaamheid”. Met dit initiatief wil Questionmark consumenten beter informeren over duurzaamheidskwesties in de keten en over de inspanningen van voedselmerken. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

5 vragen over Transparant over Duurzaamheid