Blog  ›  Minder zout heb je (ook) zelf in de hand

Minder zout heb je (ook) zelf in de hand

7 sep. 2020

Vorige week hadden we het over suiker, deze keer nemen we een andere wit goedje onder de loep: zout. Ook naar zout wordt door veel gezondheidsexperts argwanend gekeken. En ook van deze smaakmaker krijgen we vaak ongemerkt meer naar binnen dan goed voor ons is. Gelukkig is daar vrij eenvoudig iets aan te doen.

Een mens heeft zout nodig. In (keuken)zout zit natrium en dat regelt in ons lichaam de bloeddruk en vochtbalans en zorgt ervoor dat onze spier- en zenuwcellen goed kunnen werken. Net als suiker is ook zout een smaakmaker. Als je zout weglaat, vinden veel van ons de meeste gerechten en etenswaren minder lekker. 

Zout uit eigen hand

Anders dan met suiker, zijn we met de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen, ook vaak zelf de boosdoener. Volgens het Voedingscentrum komt tachtig procent van onze zoutinname van producten met toegevoegd zout. Twintig procent komt binnen door eigen gebruik. In de maaltijden die we zelf koken, voegen we eigenhandig zout toe en op de meeste eettafels staan daarbovenop nog een zout- en pepervaatje.

Zo krijgen we allemaal te veel zout binnen. De Consumentenbond concludeerde vorig jaar dat bijna driekwart van de Nederlandse bevolking veel meer zout binnen krijgt dan wordt aanbevolen. Uit hun eigen onderzoek bleek dat een volwassen man per dag gemiddeld 9,1 gram zout en vrouwen 6,7 gram binnenkrijgen. En het aanbevolen maximum in ons land ligt op zes gram zout per dag.

Minderen met zout

Door te veel zout te eten, kun je last krijgen van een hoge bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Onlangs werd door Amsterdam UMC ook aangetoond dat zout bij mensen ontstekingen kan bevorderen. 

Om de inname van zout via producten die we dagelijks eten te verminderen, is de regelgeving voor de toegestane norm van zout voor een aantal producten al verlaagd. Al in 2014 werden voor het Akkoord Verbetering Productsamenstelling overeenkomsten gesloten met verschillende voedselproducerende partijen in een poging de hoeveelheid zout, calorieën en verzadigde vetten te reduceren. Maar ondertussen zit er in bijvoorbeeld pakjes soep en veel sauzen nog steeds (te) veel zout.

Weet wat je eet

Er valt een hoop winst te halen in de eigen keuken. Kijk naar etiketten en vergelijk producten met hulpmiddelen als product-checkers en productwijzers. Vervang zout (gedeeltelijk) door kruiden die net zoveel smaak geven aan gerechten, zoals peper, tijm, knoflook en dille. Probeer kant-en-klare gemaksproducten te vermijden en wees matig met zoute snacks als pizza en chips. En strooi niet meteen zout op je eten zonder eerst te proeven of er al (genoeg) zout in zit. 

Op de website van de Nierstichting vind je meer tips over hoe je de zoutinname kunt verminderen. En vergeet niet onze eigen Facebook en LinkedIn pagina’s in de gaten te houden. In oktober laten wij met de Superlijst Gezondheid zien wat supermarkten doen om ons te helpen een gezonde keuze te maken in hun winkels.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief