Blog  ›  Palmolie echt onnodig

Palmolie echt onnodig

15 aug. 2017

Dat paprika chips niet gezond is, dat is geen verrassing. Toch is zo’n rijk gekruid plakje knisperende aardappel van velen favoriet. Iedere supermarkt bezit een flink assortiment zoutjes en ook paprika chips komt in allerlei soorten en maten. Wij zetten 23 verschillende varianten op een rij en vergelijken ze op zout en verzadigd vet, het gebruik van palmolie en de aanwezigheid van een biologisch keurmerk. Vijf fabrikanten voeren de lijst aan. Hoeksche eindigt uiteindelijk op de bovenste tree vanwege hun lage hoeveelheid suikers. Onderaan bungelen de chips van AH Basic en Crackito; aan hun keuze voor het gebruik palmolie kleven niet alleen milieu- en mensenrechtenkwesties, ook bevat palmolie drie tot vier keer meer verzadigd vet.

Kilocalorieën, zout en verzadigd vet

Niet geheel onverwacht, maar geen van de zakken gebakken aardappels voldoen aan de kilocalorie-richtlijnen van het Voedingscentrum*. De zoutrichtlijnen van het Voedingscentrum worden alleen door Lays Sensations overtreden. Met maar liefst 2,3 gram zout (meer dan 60% meer dan Lays reguliere variant) per 100 gram* verzekert Lays je van de zoutste sensatie. Hoeksche is de minst zoute met 0,8 gram zout per 100 gram. AH Basic en Crackito voldoen niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor verzadigd vet. De merken zijn de enige met palmolie en bevatten bijna vijf keer meer verzadigd vet per 100 gram, dan de vetste variant zónder palmolie.

“AH Basic en Crackito kiezen voor het gebruik van palmolie in hun chips. Wel of geen RSPO-keurmerk; aan het gebruik van palmolie kleeft veel onrecht.”

Palmolie

AH Basic en Crackito kiezen voor het gebruik van palmolie in hun chips. Beide fabrikanten vertellen op het etiket niets over een mogelijk RSPO-keurmerk. Albert Heijn communiceert via haar eigen website wel over certificering. Wist je trouwens dat 40% van het eigen merk-aanbod van de Zaandamse grootgrutter nog palmolie bevat? Crackito meldt op het etiket én op de website niets over het gebruik van palmolie.

Productclaims

“Er bestaat geen betere kwaliteit die je voor deze prijs kan kopen.”aldus AH Basic. Toch is Crackito in de Hoogvliet 2 cent goedkoper en scoort ze (net) iets beter in onze paprika chips-wijzer. Verder claimt Lays dat hun oven baked chips 50% minder vet dan gewone aardappelchips bevat. Helemaal correct. De chipsgigant vermeldt alleen niet dat de ovenaardappel meer dan drie keer zoveel suikers en 0,2 gram meer zout herbergt dan ‘gewone’ aardappelchips.

Bestrijdingsmiddelen

Vijf van de drieëntwintig fabrikanten telen hun aardappelen biologisch. Dat is een goede zaak want bij de productie van aardappelen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bestrijdingsmiddelen komen onder meer terecht in sloten en rivieren, waar ze schade toebrengen aan het ecosysteem én aan de gezondheid van ons drinkwater. Waterzuiveringsbedrijven hebben moeite om alle pesticiden uit het water te verwijderen. Bij de productie van biologische grondstoffen worden aanzienlijk minder (schadelijke) bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Paprikachipswijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete paprika chips?