Blog  ›  De natuur weet zelf wat er in een voedingsmiddel thuishoort

De natuur weet zelf wat er in een voedingsmiddel thuishoort

15 aug. 2019

Questionmark vergeleek 24 verschillende jonge kazen uit de Nederlandse supermarkt op 12 verschillende duurzaamheidsaspecten en op de aanwezigheid van zout. De jonge kaas van Zuiver Zuivel eindigde bovenaan de wijzer en kreeg het predicaat voorloper in duurzaam en gezond. Daarom gingen we bij hen op bezoek.

De melkveehouders bepalen het gezicht van ons merk. Hun werkzaamheden en aanpak staan voorop.” Edwin Crombags is als Commercieel Manager bij Zuiver Zuivel verantwoordelijk voor het uitdragen van de filosofie achter het merk: “We hebben er bewust voor gekozen om de melkveehouders op de verpakking van onze producten te plaatsen en het verhaal achter onze producten te laten vertellen.”

De producten van Zuiver Zuivel bevatten een achtergrondverhaal van de melkveehouder. Bij de jonge kaas van Zuiver Zuivel is er op de verpakking van de kaas geen ruimte voor deze expliciete toelichting, maar een mooi verhaal is er zeker. “Al onze boeren voldoen aan de biodynamisch normen, daarbij heeft ieder bedrijf ook zijn eigen unieke speerpunten. Zo houden een aantal melkveehouders de kalfjes bij de koe, anderen gebruiken geen antibiotica en weer anderen laten hun koeien ook ’s nachts buiten grazen.” aldus Crombags.

Het is lastig om je zonder keurmerk te onderscheiden in het kaasschap en consumenten uit te leggen waar onze producten voor staan.” Zuiver Zuivel draagt als enige in de kaas in de Kaaswijzer een Demeter keurmerk. “Dit keurmerk helpt uit te leggen waar onze zuivel voor staat. Het Demeter keurmerk is belangrijk, maar zeker niet heilig. De verhalen van onze boeren zijn dat wel.” De Kaaswijzer maakt duidelijk dat Zuiver Zuivel meer doet aan duurzaamheid dan de richtlijnen van het Demeter keurmerk van ze vraagt. “Een nadeel van een keurmerk is dat deze moeilijk meebewegen met ontwikkelingen in de sector. Daarbij is een keurmerk gebaseerd op Europese normen en is er minder ruimte voor doorontwikkeling.”

Crombags is blij dat Questionmark met de Kaaswijzer de onderlinge verschillen tussen de kazen beter in kaart brengt. “Het ene merk is transparanter dan de andere en het is goed om te zien dat er meerdere merken actief bezig zijn om verder te verduurzamen.” Crombags zet zijn vraagtekens bij de richtlijnen van het Voedingscentrum van de Schijf van Vijf om volvet (48+ en meer) aan te merken als ongezond. “Wij verschillen met Questionmark van mening over de toepassing van de gezondheidsrichtlijnen van het Voedingscentrum op vet. Zuivel Zuivel vindt dat volvet gezonder is dan een product waar je het vet uithaalt. De natuur weet zelf wat er in een voedingsmiddel thuishoort.

Crombags wil met Zuiver Zuivel voorloper blijven. “Door nog meer informatie uit onze keten naar boven te krijgen en hierover te communiceren willen we stappen blijven zetten. Samen met de boeren hebben we een 10 punten plan ontwikkeld wat een belangrijk handvat is. Samen met hen bepalen we waar we meer aandacht aan willen besteden. Biodiversiteit staat daarbij hoog in het vaandel. Samen met kalfjes bij de koe, antibiotica vrij en regionaal voergebruik.”

De duurzaamheidspagina van de jonge kaas van Zuiver Zuivel vertelt je meer over hun inspanningen. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Kaaswijzer

Bekijk de jonge kaaswijzer