Wat is duurzame vis

19 mrt. 2018

Alles wat je moet weten over vis

Gezond

Vis vormt voor velen een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Ondanks de vele inspanningen van overheid, producenten en retailers is er nog steeds een aanzienlijke kans dat er aan de vis op jouw bord misstanden kleven. Issues die effect hebben op dier, mens en milieu. Een bewuste keuze kan dus een groot verschil maken.

Keurmerken

Keurmerken spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van de visproductie, maar hebben volgens Questionmark ook een remmende werking op vissers of visverwerkers die duurzamer zijn dan de richtlijnen van een keurmerk voorschrijven. Daarnaast is een keurmerk vaak gericht op een issue. Zo zegt een MSC-keurmerk bijvoorbeeld (nog) niets over de mensenrechten in de keten.

Mensenrechten

Als je weet waar een vis vandaan komt, kun je achterhalen hoe groot de kans is op bijvoorbeeld kinderarbeid bij de vangst of kweek, of de vissers voldoende loon krijgen en hoeveel uur de vissers gemiddeld per week werken. Bij sommige vissoorten is de kans op mensenrechtenschendingen groot. Bijvoorbeeld bij de garnaal uit Thailand of Bangladesh. Alleen het ASC-keurmerk voor kweekvis maakt zich hard voor betere arbeidsomstandigheden. Een keurmerk die de arbeidsomstandigheden van vissers van wilde vis bestaat nog niet.

Dierenwelzijn

Alleen voor kweekvis bestaan er richtlijnen die zijn opgesteld ten behoeve van dierenwelzijn. Hierin wordt meegenomen in hoeverre het productieproces van kweekvissen hun natuurlijk gedrag en de gezondheid van de vis beïnvloedt. Ook de invloedt van voer op het natuurlijk gedrag wordt hierin meegenomen. Voor wilde vis zijn er momenteel onderzoeken gaande over de verdoving van vis voordat ze verwerkt worden.

Milieu

Per definitie is wilde vis niet duurzamer dan gekweekte vis. Zo is dat de keten van gekweekte vis veel langer is dan die van wild gevangen vis. En heb je bij wilde vis weer veel meer kans op onnodige bijvangsten of de vangst van bedreigde soorten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Topkeurmerken

Meer lezen over keurmerken?