Bio ananas als venster naar de andere kant van de wereld

27 mei 2019

Eosta is één van de trotse koplopers in de Questionmark pilot Transparant over Duurzaamheid. De distributeur van biologische groente en fruit beantwoordde aan de hand van de wetenschappelijke methode van The Sustainability Consortium vragen over de duurzaamheidsinspanningen bij de de teelt van biologische ananas. Het verhaal over de productie van de Nature & More ananas biedt inzicht in de duurzaamheidsinspanningen van Eosta. Questionmark vroeg duurzaamheids- en communicatiemanager Michaël Wilde naar Eosta's belangrijkste drijfveren om transparant te zijn over duurzaamheid.

4 vragen voor Eosta/ Nature & More

Sinds 1990 is Eosta uitgegroeid tot een bedrijf dat inmiddels meer dan duizend biologische en biodynamische telers in zes continenten vertegenwoordigt. De distributeur zet hun groente en fruit af in Europa en ver daarbuiten. Met Nature & More heeft Eosta een eigen trace & tell systeem ontwikkeld dat klanten inzicht geeft in de productieketen van groente of fruit. Zo heeft de ananas van Eosta een zegel met een unieke code die het mogelijk maakt om te weten wie jouw groente of fruit precies geteeld heeft. Volgens Michaël Wilde is ananas een typisch Eosta product: “Bij de teelt van ananas is veel duurzaamheidswinst te behalen. Zowel op ecologisch als sociaal vlak onderscheidt onze ananas zich van reguliere varianten.”

Wat zijn jullie ambities op het gebied van transparantie?

“Nature & More bestaat sinds 2004 en ons mantra is ‘zonder transparantie geen duurzaamheid’. Doordat er een groot wantrouwen in de voedselsector bestaat bij consumenten kom je als merk niet weg met een willekeurig verhaal over duurzaamheid. Daarbij helpt meer transparantie je als producent om ook te zien waar je minder goed in bent en welk huiswerk je nog te doen hebt. Juist door aan te geven wat minder goed gaat kun je het vertrouwen als producent herwinnen.”

Productprofiel Nature & More Ananas

Afkomst: Costa Rica en Ivoorkust

Unieke producteigenschappen:

  • Biologisch
  • Te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkels
  • Lees hier een interview met één van de telers.
  • Bekijk hier de maatregelen die Eosta neemt op duurzaamheidsvlak

Wat is jullie grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid?

“De grootste uitdaging voor Eosta ligt op de sociale thema’s. Living wage is een veelgehoorde term waar helaas nog grote uitdagingen bestaan. De plantage-arbeiders en arbeiders in het pakstation verdienen op dit moment nog steeds een minimumloon en dat moet veranderen. Daarbij zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor het vergroten van het aandeel biologische landbouw. Biologisch wordt vaak bestempeld als minder efficiënt, maar op de lange termijn zijn de opbrengsten ten opzichte van gangbare landbouw juist hoger.”

Hoe denk je dat ons programma Transparant over Duurzaamheid kan helpen bij het behalen van jullie duurzaamheidsdoelstellingen?

“De focus voor Eosta ligt vooral in het buitenland en een heel klein beetje in Nederland. We zijn in dit project ingestapt omdat het die ondersteuning verdient. Het is essentieel dat we met elkaar steeds transparanter worden over wat we als voedselproducenten doen. Misschien is het nog wel belangrijker om te durven zeggen wat er nog niet zo goed gaat en beter kan. Gelukkig wint transparantie steeds meer aan terrein. NGO’s spelen hierbij een belangrijke rol, zij verlangen steeds meer transparantie van producenten. In mijn optiek is transparantie essentieel om het verloren vertrouwen van de kritische consument terug te winnen.”

Welke boodschap heb je voor bedrijven die nog niet zijn ingestapt?

“Waarom ben je er nog niet bij? Via Questionmark kun je als voedselmerk op een veilige manier én goed begeleid, je eerste stappen naar meer transparantie zetten. Stap in het zwembad dat transparantie heet en gebruik Questionmark als trapje.”

Werkzaam bij een voedselproducent?

Meer weten over Transparant over Duurzaamheid?