De kracht van de Questionmark productwijzers

14 mei 2018

Questionmark helpt de consument om goed geïnformeerd te kiezen voor gezondere en duurzamere voedingsproducten. Met onze productwijzers krijgt een consument gemakkelijk inzicht in de gezondheid en duurzaamheid van een specifieke productgroepen zodat het net iets gemakkelijker is om een bewuste keuze te maken. Niet alleen zijn er veel consumenten die onze wijzers gebruiken om te kiezen, ook stimuleren de productwijzers merken om hun assortiment duurzamer en gezonder te maken.

Hoe komt een productwijzer tot stand?

Aan de hand van de openbare etiketdeclaraties uit de Questionmark database bepalen de onderzoekers van Questionmark de belangrijkste gezond- en duurzaamheidsissues van een specifieke productgroep. Zo is bij kant-en-klare tomatensoep zout een belangrijke punt van aandacht; daarom krijgt zout een weging van 50% terwijl suikers en keurmerken beide 25% procent wegen. Het productassortiment van de grootste Nederlandse supermarkten worden op basis van deze variabelen met elkaar vergeleken met een QM-wijzer als resultaat.

De productwijzer als breekijzer

Iedere maand opnieuw publiceert Questionmark een nieuwe wijzer over een andere productgroep. Questionmark is geen campaigning organisatie en vindt het belangrijk om de producenten zelf een stem te geven. Na publicatie van een wijzer krijgen voedselmerken de ruimte om te reageren. Inmiddels zijn er al diverse grote producenten die hebben aangegeven dat de wijzers hun hebben aangezet tot verandering.

Struik is voortdurend bezig met het verbeteren van haar producten. Toch heeft de QM-wijzer ons aan het denken gezet en gaan wij onderzoeken of onze maaltijdsoepen ook zonder toegevoegde suikers kunnen.

Struik Food Europe

Remia Fritessaus heeft altijd voldaan en voldoet nog steeds aan de normen van de World Health Organization (WHO), die de basis vormen van het Ik kies bewust logo. Remia is echter niet tevreden met de plek op de lijst van de Fritessauswijzer en zal op basis van deze resultaten de receptuur aanpassen.

Remia

Met deze Cornflakeswijzer zijn een aantal belangrijke punten aan het licht gekomen, waar we aan zullen gaan werken. Als organisatie zouden wij cornflakes niet direct aanraden als ‘gezonde keuze’ binnen het ontbijtschap.

UDEA (Ekoplaza)

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete paprikachips?