Impact  ›  Van knoflooksaus tot babyhapjes: suiker onder schuilnaam

Van knoflooksaus tot babyhapjes: suiker onder schuilnaam

17 jan. 2019

Sapconcentraat, vruchtenextract, vruchtenconcentraat, appelextract. Als dat op een etiket staat, dan is het waarschijnlijk gewoon suiker. Questionmark vindt begin 2019 ruim 1500 producten die suiker toevoegen onder een van deze namen. Van knoflooksaus tot babyhapjes.

Dit onderzoek naar vruchtenconcentraat doet Questionmark op initiatief van en in samenwerking met de Keuringsdienst van Waarde, die er een complete uitzending aan wijdt.

In deze uitzending wil geen enkele fabrikant toegeven dat ze gebruik maken van gedeïoniseerde, en dus smaak- en geurloze, vruchtenconcentraat. Dus het blijft raden voor consumenten of het vruchtenconcentraat in Autodrop, Roosvicee of AH fruitspread fruit is of pure fructose oftewel suiker. Het zit in sportrepen en in yoghurtdranken, in veganistische kaas en biscuitjes. Niemand geeft openheid van zaken. Alleen Jumbo gaf toe dat in het babyhapje onder de schuilnaam sapconcentraat suiker zat.

Hoogleraar Jaap Seidell windt er geen doekjes om: "Hier gaat het om het zoete, niet om de smaak. Suiker hoort op het etiket te staan."

Bekijk de uitzending