Impact  ›  Superlijst  ›  Supermarkten en Overheid reageren op Superlijst Gezondheid 2020

Supermarkten en Overheid reageren op Superlijst Gezondheid 2020

29 okt. 2020

Naar aanleiding van de publicatie van Superlijst Gezondheid 2020 is er uit diverse individuele supermarktketens reactie gekomen. Daarnaast heeft Staatsecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, direct na publicatie aangegeven dat hij actie neemt naar aanleiding van de resultaten uit Superlijst Gezondheid. Resultaat hiervan was binnen een half jaar zichtbaar.

Reactie Supermarkten

Superlijst Gezondheid geeft supermarkten inzicht in mogelijkheden tot verbetering als het gaat om hun beleid, assortiment, aanbiedingen en winkelinrichting. Individuele supermarktketens hebben om toelichting gevraagd of zijn in discussie gegaan over het onderzoek achter Superlijst. Supermarktketens hebben hiervoor het gesprek opgezocht met Questionmark, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen en ook het ministerie van VWS. Tot op heden (april 2021) zijn door deze partijen gesprekken gevoerd met de supermarktketens Dirk, Lidl, Coop, Albert Heijn en Ekoplaza.

Reactie Staatsecretaris van Volksgezondheid

Staatssecretaris Blokhuis van het ministerie van VWS heeft op diverse momenten publiekelijk reactie gegeven op Superlijst. In de Volkskrant en in het schriftelijk overleg met de Tweede Kamer heeft hij gezegd, naar aanleiding van Superlijst Gezondheid, het RIVM te laten onderzoeken of extra maatregelen nodig zijn en hoe monitoring van supermarkten kan plaatsvinden. Het RIVM heeft in april 2021 de resultaten van dit onderzoek bekend gemaakt.

Blokhuis heeft hierbij gezegd voortaan de voortgang op het Preventieakkoord onafhankelijk te willen laten onderzoeken en dat in het ‘Preventieakkoord-overleg’ in november 2020 met de supermarktvertegenwoordiging (CBL) en de gezondheidsfondsen, gesproken zal worden over de bevindingen van Superlijst Gezondheid.

Superlijst

Lees meer over Superlijst.