Bier (speciaal, alc. 3,8% vol.)

De Dikke Van Dale omschrijft speciaalbier als ‘al het bier dat anders smaakt dan pilsener’.

Onder speciaal-bieren rekent Questionmark alle bieren behalve pilsener, alcoholarm of alcoholvrij bier. Wat het bier ‘speciaal’ maakt is afhankelijk van verschillende factoren: het alcoholpercentage, toevoegingen, de kleur, de volheid, de helderheid en de drinktemperatuur.

Milieu

De gerstproductie is het belangrijkste element in de berekening van de milieu-impact.

Voor de productscore van bier is gekeken naar de ingrediënten, het mout- en brouwproces, de verpakking en het transport. Vooral het mout- en brouwproces zijn door het energieverbruik voor een groot deel verantwoordelijk voor de milieu-impact van het product. Het gebruik van de landbouwgrond voor de teelt van de gerst heeft de grootste milieu-impact.

De verpakking van het bier is eveneens van belang: de belasting van het milieu verschilt per type verpakking. Statiegeldflesjes hebben een lagere impact dan blikjes – gemaakt van aluminium en staal – en glazen flesjes voor eenmalig gebruik. De reden is dat het omsmelten van glazen flesjes en blikjes tot nieuwe flesjes en blikjes een hogere impact heeft dan het wassen van statiegeldflesjes. Vrijwel alle stalen blikjes worden gescheiden van het restafval. Aluminium is veel lastiger om uit het afval te halen. Deze worden dan ook maar voor ongeveer 50% uit het afval gehaald.

Mensenrechten

Voor dit product is de kans op mensenrechtenschendingen klein, maar gastarbeiders zijn echter wel kwetsbaar.

Over het algemeen zijn de werkomstandigheden goed. Vakbondsrechten worden gerespecteerd en het aantal verplichte arbeidsuren is beperkt. Toch kan het voorkomen dat arbeiders benadeeld worden. Tijdelijke krachten zijn niet zeker van een inkomen en gastarbeiders uit andere delen van Europa of Noord-Afrika kunnen worden gediscrimineerd of worden minder betaald doordat extra kosten voor huisvesting en transport in rekening worden gebracht als ze werken via malafide uitzendbureaus.