Aardappel (Voorgekookt)

Milieu

Nederlandse aardappels zijn het hele jaar door te verkrijgen.

De aardappels in de Nederlandse schappen komen voornamelijk uit Nederland, Duitsland en België. Aardappels worden altijd in de vollegrond geteeld. De opbrengst per hectare is vergeleken met andere groenten hoog. Na de oogst worden aardappels vaak nog enkele maanden in een koelcel bewaard.

Voor de teelt van aardappels worden veel pesticiden gebruikt, al snel zo'n 16 kg per hectare. Het gekoeld bewaren van aardappels gebeurt op efficiënte wijze, waardoor dit een lage impact op de milieuscore heeft. Nederlandse aardappels zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Het verschil in milieubelasting tussen de verschillende landen wordt met name verklaard door de afstand waarover de aardappels per vrachtwagen vervoerd worden. Aardappels uit Duitsland en België hebben hierdoor een iets hogere milieu-impact dan de Hollandse.

Mensenrechten

Door de mechanische oogst is het risico op slechte arbeidsomstandigheden in de aardappelteelt relatief laag.

Over het algemeen is het zo dat hoe meer werk het is om groente of fruit te telen, hoe groter het risico is op slechte arbeidsomstandigheden. Indien arbeid een grote kostenpost is, neemt namelijk ook de druk toe om daarop te bezuinigen. Omdat aardappels in Nederland machinaal geoogst worden hebben ze een relatief hoge score aangezien er maar weinig mensen nodig zijn.

We importeren ook een groot deel van onze aardappelen uit landen waar de risico’s op slechte arbeidsomstandigheden veel groter zijn. Ook al is deze teelt machinaal, over het algemeen blijven er problemen met lage lonen, lange arbeidsuren en een slechte behandeling van gastarbeiders.