Ui - sjalot (Frankrijk, Vers - ongesneden)

Milieu

Uien komen bijna altijd van eigen bodem, omdat ze zo goed te bewaren zijn.

Uien die in Nederland verkrijgbaar zijn, komen bijna altijd van eigen bodem omdat uien zo goed te bewaren zijn. Uien worden in de volle grond in Nederland geteeld en worden, nadat ze geoogst zijn, vaak nog enkele maanden bewaard in de koelcel.

Bij de productie van uien worden veel pesticiden gebruikt, zo'n 32 kg per hectare.

Verder is de milieubelasting afhankelijk van de afstand van het transport per vrachtwagen. Aangezien de afstanden beperkt zijn is het transport aandeel in de milieubelasting laag.

Mensenrechten

Koop je uien in de zomer? Dan is het risico dat ze geteeld zijn onder slechte arbeidsomstandigheden vrij hoog.

De uien in de Nederlandse schappen komen voornamelijk uit Nederland, België en Polen. Over het algemeen is het zo dat door arbeidsintensivering het risico op slechte arbeidsomstandigheden toeneemt. Indien arbeid een grote kostenpost is, neemt namelijk ook de druk toe om daarop te bezuinigen. Omdat Nederlandse uien machinaal geoogst worden is er weinig reden om te bezuinigen op arbeid. Mede hierdoor hebben uien uit Nederland een relatief hoge score.

Koop je uien in de zomer? Dan bestaat de kans dat deze uit Egypte of Chili komen. De arbeidsomstandigheden zijn hier over het algemeen een stuk slechter, zelfs als er sprake is van machinale teelt. Lonen zijn laag en het wordt vakbonden vaak moeilijk gemaakt.