Druif - witte (Gedroogd)

Milieu

Ongeveer 10 % van de totale Nederlandse fruitimport bestaat uit druiven.

De druiven in de Nederlandse schappen komen vooral uit Italië, Griekenland, Egypte, India, Chili, Brazilië en Zuid-Afrika. Druiven worden geteelt in wijngaarden.

Verschil in scores op het thema milieu kunnen worden toegewezen aan verschillen in opbrengst per hectare en waterverbruik. Zuid-Afrika heeft de laagste score op milieu.

De milieubelasting van druiven wordt daarnaast voor een groot deel veroorzaakt door het transport. Binnen Europa gaat het vervoer per vrachtwagen. Uit de overige landen van herkomst worden de druiven per schip getransporteerd. Scheeps vervoer heeft per afgelegde kilometer een lagere impact op het milieu dan vrachtwagen transport. Hierdoor is de milieubelasting als gevolg van het transport vergelijkbaar, ondanks de grote afstand. Braziliaanse en Italiaanse druiven scoren hierdoor gelijk. Griekse druiven scoren hierdoor iets lager dan Zuid-Amerikaanse druiven.

Mensenrechten

Druiven worden uit diverse werelddelen geïmporteerd. Het werk betekent lange dagen in de hitte voor weinig loon.

Hoewel in de Zuid-Europese fruitteelt de arbeidsomstandigheden lang niet altijd optimaal zijn is het risico op een slechte behandeling van de arbeiders in Afrika en Zuid-Amerika veel groter. Dit zie je terug in de score van het product.

Arbeiders krijgen bijna nooit voldoende loon om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Stoppen met werken is hierdoor meestal geen optie en sparen onmogelijk.Van hun doel om geld terug te sturen naar eigen land komt zo weinig terecht. Veelal vindt werk plaats in de volle zon, zonder voldoende bescherming en worden arbeiders blootgesteld aan pesticiden. In veel van deze landen wordt het de vakbonden erg moeilijk gemaakt om in actie te komen en te zorgen voor betere arbeidsomstandigheden.