Paddenstoel - Champignons kastanje (Nederland, Vers - gesneden)

Milieu

Paddenstoelen worden het jaar rond in geklimatiseerde ruimten geteeld, maar ook op de akker onder een folietent.

Paddenstoelen die in Nederland verkrijgbaar zijn, komen meestal uit Nederland, België, Polen of het Verenigd Koninkrijk. In Nederland (en België) worden champignons het hele jaar door geteeld. Dit gebeurt in geklimatiseerde ruimten waar temperatuur en luchtvochtigheid worden geregeld.

Om paddenstoelen te telen moet heel steriel gewerkt worden. Het bacterievrij maken van het ‘groeimedium’ waar de champignons uiteindelijk op zullen gaan groeien (denk aan mest, kalk, houtsnippers, koffieprut, etc.) heeft een grote milieubelasting.

Er is een klein verschil in milieubelasting wanneer je champignons, kastanjechampignons en andere paddenstoelen met elkaar vergelijkt. Dit heeft met name te maken met het energiegebruik tijdens de teelt. Een oesterzwam heeft meer energie nodig per kilo opbrengst, dan een champignon.

Mensenrechten

Op het thema mensenrechten is het met de champignonteelt in Nederland relatief slecht gesteld.

Hoewel we het merendeel van onze champignons zelf verbouwen, importeren we ook champignons uit België en Polen. Andere paddenstoelensoorten kunnen afkomstig zijn uit allerlei hoeken uit de wereld. Over het algemeen is het zo dat hoe meer werk het is om groente of fruit te telen, hoe groter het risico is op slechte arbeidsomstandigheden. Indien arbeid een grote kostenpost is, neemt namelijk ook de druk toe om daarop te bezuinigen. De paddenstoelen sector is behoorlijk arbeidsintensief, dat zie je terug in de relatief slechte score.

In tegenstelling tot veel andere Groente en Fruit bestaat er in Nederland geen CAO voor de Champignonteelt. Werknemers krijgen dus vaak alleen het absolute minimum. En soms zelfs daaronder. Vaak hebben migranten- en seizoensarbeiders lange werkdagen, is het werk fysiek zwaar en zijn de lonen relatief laag. Doordat veel werknemers een tijdelijk contract hebben, soms via malafide uitzendbureaus, zijn ze niet zeker van hun baan en verblijf. Het feit dat deze arbeiders vaak maar tijdelijk in Nederland verblijven, maakt het voor vakbonden moeilijk om voor hun rechten op te komen.