Sap - sinaasappel (Uit concentraat)

Milieu

Sinaasappelsap uit concentraat is veelal afkomstig van sinaasappels uit Brazilië en de VS.

Sinaasappelsap dat afkomstig is van geconcentreerd sap komt meestal uit Brazilië en soms uit de Verenigde Staten.

Het sap wordt ter plaatse geconcentreerd. Hierbij verdampt het water en verdwijnen de vitamines deels. Vervolgens wordt het concentraat naar Nederland vervoerd. Hier wordt het weer aangelengd met water en worden er soms ook vitamines aan het concentraat toegevoegd. Het concentreren kost behoorlijk wat energie, maar het te vervoeren volume is daarna wel een stuk lager. Hierdoor scoren beide typen sap vergelijkbaar op het gebied van milieu.

Mensenrechten

90% van het sinaasappel-concentraat komt uit Brazilië. Vers sinaasappelsap komt voor 50 % uit Zuid-Europa.

De arbeidsomstandigheden in Brazilië en Zuid-Europa zijn zwaar. De vele seizoensarbeiders krijgen onvoldoende loon om in hun levensonderhoud te voorzien. Stoppen met werken is hierdoor meestal geen optie en sparen onmogelijk.

Veelal vindt het werk plaats in de volle zon zonder voldoende bescherming tegen de elementen. Arbeiders moeten zakken meetorsen die wel 30 kilo kunnen wegen. Ook is er een risico dat arbeiders bij niet-biologische teelt blootgesteld worden aan pesticiden. Vaak wordt het werk van vakbonden om actie te voeren voor betere omstandigheden moeilijk gemaakt en zijn werknemers bang om hun baan te verliezen.