Raapolie

Plantaardige olie is een olie die verkregen is uit zaden, noten of een andere plantaardige bron.

Er bestaan heel veel soorten olie. De meeste mensen zijn wel bekend met olijfolie en zonnebloemolie, maar heel vaak wordt er ook palmolie, pindaolie of bijvoorbeeld raapolie in consumentenproducten gebruikt. Op etiketten van producten staat echter zelden welke olie er in zit. Daarom gebruiken wij een mix van oliën. Al deze oliën hebben een ander productieproces, waarbij sommige (zoals olijfolie) direct geconsumeerd kunnen worden en anderen (zoals koolzaadolie) eerst bewerkt moeten worden.

Milieu

De milieuimpact van plantaardige oliën is afhankelijk van het type olie dat wordt gebruikt.

Er zitten grote verschillen in milieu-impact wanneer je verschillende soorten plantaardige oliën vergelijkt. De milieu-impact heeft bijvoorbeeld te maken met de efficiëntie in productie (het aantal kilogram per hectare), maar ook waar het vandaan komt. In de voedingsmiddelenindustrie weten de bedrijven zelf vaak niet waar de olie exact vandaan komt.

Voor dit ingrediënt hebben we het gemiddelde van allerlei verschillende plantaardige oliën genomen om een milieuscore te berekenen. Hieronder vallen bijvoorbeeld sojaolie & palmolie, die een hele slechte milieuscore hebben doordat er een grote kans is dat er in het verleden tropische bossen zijn gekapt om ruimte te maken voor de landbouwgronden. Andere oliën zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie scoren weer beter op het vlak van milieu, doordat het risico dat er (tropische) bossen zijn gekapt heel laag is.