Superlijst gezondheid

Een gezonde supermarkt

Een supermarkt kan zijn klanten niet gezonder maken. Wel kunnen supermarkten gezond voedsel de makkelijkste keuze te maken. De afgelopen jaren hebben supermarkten steeds meer maatregelen genomen die daaraan bijdragen.

Met Superlijst Gezondheid laten we zien welke supermarkten daarbij voorop lopen, en welke nog achterblijven. De supermarkten die wij onderzoeken zijn: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.

Voor dit onderzoek werken we samen met vier maatschappelijke organisaties die de gezondheidsbelangen behartigen: Hartstichting, Diabetesfonds, Nierstichting en Maag Lever Darm Stichting.

Onderzoeksmethode

In dit onderzoek vergelijken we supermarkten op vier onderwerpen:

Beleid
Streeft de supermarkt ernaar om meer gezonde producten te verkopen? En probeert de supermarkt ook om minder ongezonde producten te verkopen?

Assortiment
Welk deel van het assortiment bestaat uit product uit de 'Schijf van Vijf'? En voor producten buiten de Schijf van Vijf: hoe ongezond zijn die?

Aanbiedingen
Helpen de aanbiedingen in de weekfolder om gezond boodschappen te doen?

Inrichting
Helpt de inrichting van de winkel op gezond boodschappen te doen? Ligt er bijvoorbeeld snoep bij de kassa, of niet? Of waarschuwt de supermarkt juist voor producten met veel suiker of weinig vezels?

Op basis van de Superlijst onderzoeksmethode en deze vier onderwerpen hebben we, onder toeziend oog van de Raad van Wetenschappers, de vergelijkingscriteria ontwikkeld.

Download hier de volledige Vergelijkingscriteria Gezondheid 2020

Planning

Het onderzoek naar gezondheid is begonnen op 30 juni, en loopt tot 19 augustus. De uitslag verwachten we op 13 oktober 2020 te publiceren. Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Superlijst methode