Superlijst UK

Welke Britse supermarkten maken gezond en duurzaam de makkelijkste keuze in het Verenigd Koninkrijk?

Supermarkten hebben sterke invloed op wat hun klanten kopen. Dit geeft hen de mogelijkheid om het voedingspatroon gezonder en duurzamer te maken. Met Superlist helpt Stichting Questionmark supermarkten om deze kans te grijpen.

Superlist is een meerjarig onderzoeksproject dat inzicht geeft in wat supermarkten doen om ons voedsel gezond en duurzaam te maken. Superlist is in 2019 gestart in Nederland.

Pilot

Superlist UK is de eerste pilot buiten Nederland. Voor deze pilot beoordeelt Questionmark de vier grootste supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk (in termen van marktaandeel): Tesco, Sainsbury's, Asda en Morrissons. Voor het thema “gezondheid” zullen we kijken naar het volume van High Fat Sugar Salt (HFSS) producten in de promoties. Voor het thema “duurzaamheid” kijken we naar het aandeel vleespromoties en de beschikbaarheid van relevante informatie over de herkomst van vleesproducten.

Het onderzoek zal leiden tot een kort rapport met de belangrijkste bevindingen. Dit rapport publiceren we in twee delen: gezondheid en duurzaamheid. De data over het assortiment en de promoties wordt verzameld gedurende een periode van 6 weken, te beginnen op 24 augustus. Gedurende deze periode worden alle webshops in vier dataverzamelingscycli bezocht.

De volledige onderzoeksmethode is hier te vinden. Dit document is geschreven in samenwerking met onze partners ShareAction en Eating Better, en in overleg met Public Health England.