Frikandelwijzer

7 maanden geleden

Direct naar de Frikandelwijzer

Waar blijft biologisch?

In 60 jaar van restproduct naar absolute ster van het snackassortiment. Zo’n 400 miljoen eten we er jaarlijks in Nederland. Questionmark vergelijkt achtien verschillende frikandellen uit het diepvries- en koelvak op zout, verzadigd vet en de aanwezigheid van een duurzaamheidskeurmerk. Wij bleven achter met een prangende vraag: wanneer doet de biologische frikandel zijn intrede in de reguliere supermarkt? Meer over de vergelijking lees je hier.

Gezond? Nee… ook de ovenfrikandel niet

Gezond zal een frikandel nooit worden; één gekruide en gepaneerde worst (zonder saus) helpt je al snel aan eenderde van je dagelijkse hoeveelheid zout. Ook qua verzadigd vet voldoet de frikandel niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor een wekelijkse keuze. Ovenfrikandellen nemen we niet mee in deze vergelijking omdat deze in de fabriek al voorgefrituurd worden en dat maakt de vergelijking oneerlijk. Maar de ovenvariant is ongeveer even vet als een bereide frikandel uit de eigen frituur.

Merk + naamzout (g/100g)verzadigd vet (g/100g)Keurmerken
1Frikandellen

Merkloos bij Jumbo

Frikandellen
1,89
3,5
2Frikandellen

Jumbo

Frikandellen
2
3,6
3Snackbar frikandellen

AH

Snackbar frikandellen
1,8
4,5
4Kip frikandellen

Huis ter Mee

Kip frikandellen
1,5
8
5Frikandellen

Mekkafood

Frikandellen
1,9
4,2
6Frikandellen

Bizbiz

Frikandellen
1,88
4,2
7Frikandellen

AH Basic

Frikandellen
1,9
4,5
8Frikandel

Herrenhof

Frikandel
1,78
5,2
9Frikandellen

Consenza

Frikandellen
2
4,5
Glutenvrij|Melkvrij
10Slagers Frikandellen

Mora

Slagers Frikandellen
1,8
5,9
11Frikandellen Mini's

Jumbo

Frikandellen Mini's
1,9
5,8
12Frikandel Extra

Diepvries specialist

Frikandel Extra
2,1
5,1
13Frikandel Extra

Frio Food

Frikandel Extra
2,1
5,1
14Frikandellen

Mora

Frikandellen
1,9
5,9
15Frikandellen

Beckers

Frikandellen
2,39
4,1
16Frikandel

Oke

Frikandel
2,55
3,6
17Kip frikandel

Mora

Kip frikandel
1,8
7,5
18Frikandellen

Plus

Frikandellen
2,41
5,3

Waar moet ik op letten bij een frikandel?

Zout
telt mee voor 40%

Producten met het minste zout krijgen 0 punten, het product met het meeste zout 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid zout.

Verzadigd vet
Telt mee voor 40%

Producten met de minste verzadigde vetten krijgen 0 punten, het product met het meeste verzadigde vetten 4 punten. De andere producten krijgen een score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid verzadigde vetten.

Duurzaamheidskeurmerken
tellen mee voor 20%

Een product krijgt bonuspunten wanneer het vlees een keurmerk heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met 1 ster Beter Leven Kenmerk (BLK), 2 sterren BLK, 3 sterren BLK en Biologisch. Vegetarische frikandellen zijn niet meegenomen in deze vergelijking.

Disclaimer

Deze QM-wijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid zout per 100 gram (40 % score), de hoeveelheid verzadigd vet per 100 gram (40 % score) en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk (20%). De selectie bestaat uit reguliere frikandellen en mini-frikandellen. De hierboven weergegeven voedingswaarde zijn gecontroleerd door de merkeigenaren en gelden voor het onbereide product. Kijk voor de gemiddelde voedingswaarde van een bereide frikandel op de RIVM website.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Cornflakeswijzer

Hoe gezond en duurzaam zijn jouw favoriete cornflakes?