Productwijzers  ›  Fritessauswijzer
één jaar geleden

Fritessauswijzer


Direct naar de Fritessauswijzer

Minder olie, meer toevoegingen

Fritessaus eet je niet voor je gezondheid. Toch is de roomwitte saus aanzienlijk minder vet dan mayonaise en daarmee lijkt het een gezonder alternatief. Questionmark vergeleek het supermarktaanbod fritessauzen op de aanwezigheid van suiker, zout en het soort ei dat verwerkt is. Met de wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Opsteker: de legbatterij lijkt verleden tijd. Geen enkele sausproducent kiest nog voor kooieieren.

Vet of suikers?

Door de beperkte hoeveelheid olie bevat fritessaus gemiddeld de helft tot tweederde minder verzadigd vet dan echte mayonaise. Charlotte Linnebank van Questionmark reageert: “Door het terugbrengen van vet lijkt een fritessaus gezonder dan mayonaise. Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en veel suiker.“

Deze wijzer bevat

2 reacties van
2producenten

De verdeling van deze wijzer

Suiker
Zout
Soort ei
Merk + naamSuiker (g/100g)Zout (g/100g)Soort Ei
1Fritessaus
Jumbo
5,7
1,5
Vrije uitloop
2Fritessaus
Calve
5,5
1,4
Scharrel
3Fritessaus Original
Vita D'or
7,8
1,3
Vrije uitloop
4Fritessaus
Plus
7,8
1,3
Scharrel
5Fritessaus
Perfekt
7,8
1,3
Scharrel
6Fritessaus
Superieur
8,1
1,5
Scharrel
7Fritessaus
Oke
8,4
1,5
Scharrel
8Fritessaus
AH
6,5
1,8
Vrije uitloop
9Fritessaus
Markant
6,3
1,8
Scharrel
10Fritessaus
Perfekt
6,3
1,8
Scharrel
11Fritessaus
Plus
6,3
1,8
Scharrel
12Classic fritessaus
AH
6,5
1,8
Scharrel
13Fritessaus
Gouda's Glorie
13
1,4
Vrije uitloop
14Fritessaus Classic
Remia
10
1,7
Vrije uitloop
15Zaanse fritessaus
Van Wijngaarden
8,3
1,9
Scharrel
16Fritessaus
Oliehoorn
8,8
1,9
Scharrel

Reacties van producenten en organisaties

"Remia Fritessaus heeft altijd voldaan en voldoet nog steeds aan de normen van de World Health Organization (WHO), die de basis vormen van het Ik kies bewust logo. Remia is echter niet tevreden met de plek op de lijst van de Fritessauswijzer en zal op basis van deze resultaten de receptuur aanpassen."

Remia

"Calvé kampt met de gevolgen van de vogelgriep en de ophokplicht eerder dit jaar. Hierdoor zijn we genoodzaakt scharreleieren te verwerken, in plaats van de op het etiket aangegeven vrije uitloopeieren. Vanaf week 6 in het nieuwe jaar verwacht Calvé weer 2 sterren Beter Leven eieren te kunnen verwerken in onze fritessaus."

Unilever
Disclaimer

Deze productwijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Lidl en Plus en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (40% score), de hoeveelheid zout per 100 gram (40% score) en de keuze voor het soort ei (20%). We zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van fritessaus van 1,04 gram/ml. Producenten die hun voedingswaarde in grammen declareren zijn omgerekend naar g/100ml, om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. Hierdoor kan het voorkomen dat de waarden die je in de QM-wijzer ziet niet altijd overeen lijken te komen met de waarden op de verpakking, als op de verpakking de waarden in g/100g worden getoond.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Frikandelwijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete frikandel?