Hazelnootpastawijzer

5 maanden geleden

Direct naar de Hazelnootpastawijzer

Nog harde noten te kraken

Hazelnootpasta is niet weg te denken van de ontbijt- lunchtafel. De populaire chocoladetraktatie komt in vele vormen en bevat ingrediënten met een schaduwkant. Questionmark vergelijkt vierentwintig varianten uit de Nederlandse supermarkten en beoordeelt ze op de aanwezigheid van suiker, verzadigd vet toekenning van keurmerken voor hazelnoten, cacao én palmolie. Lees hier de blog over de totstandkoming van de Hazelnootpastawijzer.

Merk + naamSuikers (g/100g)Verzadigde vetten (g/100g)Arbeid hazelnoot?Topkeurmerk cacao?RSPO palmolie?
1Hazelnoot Chocopasta

Jumbo

48,5
5,2
2Chocoladepasta melk extra hazelnoot

Albert Heijn

48
6
3Hazelnootpasta 80% minder suiker

Blue Band

5,5
7,3
4Biologische Chocopasta Hazelnoot

Jumbo

48,2
6,5
5Hazelnootpasta

Albert Heijn

52
8,5
6Hazelnootpasta

Fairtrade Original

48
9,3
7Hazelnootpasta met koolzaad- en zonnebloemolie

Blue Band

52
3,8
8Hazelnootspread

AH Basic

57
9,5
9Biologische hazelnootpasta

La Vida Vegan

48
5,5
n.v.t.
10Biologische chocopasta 35% hazelnoot

Chocolate Rhapsody

43,5
6,8
11Hazelnootpasta

Plus

52
11
12Original hazelnootpasta

Penotti

46
6,9
13Bio Hazelnootpasta

Penotti

49
7
14Bio Soja Hazelnootpasta

Penotti

46
8,4
15Hazelnootpasta

Bio+

54,7
8
16Chocoreale hazelnut

De Rit

31,1
12
17Biologische hazelnootpasta

Blue Band

51
9,3
18Hazelnootpasta

OriNoko

58
10
19Hazelnoot Chocopasta

g'woon

52
11
20Biologisch Hazelnootpasta

AH Biologisch

49
6,5
21Hazelnoot pasta

Nusica

59,2
6,4
22Hazelnootpasta

Nutella

56,8
11
23Praline Hazelnootpasta

Penotti

51
9,5
24Hazelnootpasta

Oke

60,2
8,7

Waar ik op moet op letten bij hazelnootpasta:

Suikers
weegt voor 25% mee

Voor suikers wordt een schaal van 0 tot 4 punten aangehouden, waarbij het beste product met de laagste waarde van een nutriënt 0 strafpunten krijgt, en de hoogste waarde 4 strafpunten. De rest krijgt afhankelijk van de hoeveelheid van een nutriënt een score tussenin, lineair berekend.

Verzadigd vet
weegt voor 25% mee

Voor verzadigd vet wordt een schaal van 0 tot 4 punten aangehouden, waarbij het beste product met de laagste waarde van een nutrient 0 strafpunten krijgt, en de hoogste waarde 4 strafpunten. De rest krijgt afhankelijk van de hoeveelheid van een nutrient een score tussenin, lineair berekend.

Arbeidsomstandigheden productie hazelnoten
weegt voor 16,7% mee

Bij hazelnoten is er een groot risico op mensenrechtenschendingen in Turkije. Een voedselmerk dat UTZ hazelnoten gebruikt of kiest voor niet Turkse hazelnoten krijgt 0 strafpunten. Wanneer een product hazelnoten bevat die uit Turkije komen, of een producent niet weet waar ze vandaan komen (met een risico op Turkije) krijgt het product 4 strafpunten toegewezen.

* Hazelnoten 100% afkomstig uit Spanje.

RSPO palmolie
weegt voor 16,7% mee

Bij olie krijgen producten die geen palmolie bevatten 0 strafpunten, producten die RSPO gecertificeerde palmolie bevatten 4 strafpunten, en producten die een percentage aan RSPO palmolie bevatten een getal tussen de 0 en 4 afhankelijk van het percentage RSPO.

Topkeurmerken cacao
weegt mee voor 16,7% mee

Bij cacao wordt gekeken naar of een product een topkeurmerk heeft ja of nee. Indien dit wel zo is krijgt een product 0 strafpunten, anders 4 strafpunten. Wanneer een product een percentage aan gecertificeerde cacao bevat krijgt het een getal tussen de 0 en 4 afhankelijk van het percentage cacao.

** Gebruik 70% gecertificeerde cacao.

Wij besteden veel aandacht aan MVO, duurzame grondstoffen (o.a. RPSO, UTZ, Fairtrade), groene energie, meer producten met minder suiker, hoogste kwalificaties in BRC (AA) en IFS, recyclebare verpakkingen, door introducties van ‘vegan’ producten minder nadruk op zuivelgrondstoffen/milieubelasting, minder plastic in verpakkingen. Op langere termijn aandacht voor issues zoals bijvoorbeeld: elektrische vrachtwagens, andere vormen van grondstoffen-sourcing in het kader van global/carbon footprints.

Brinkers Food

Wij ambiëren in de toekomst om het aandeel Fair Trade verder te verhogen.

Bio+

We blijven continue op zoek naar alternatieven voor op de ontbijt- en lunchtafel en hopen ook in de toekomst meer en verantwoorde opties aan te kunnen bieden voor op brood.

Unilever Benelux (Blue Band)

De samenwerking tussen Ferrero en UTZ is niet alleen beperkt tot certificering. Ferrero startte in 2012 zijn eigen bedrijfsprogramma Ferrero Farming Values voor hazelnoten in Turkije, nog voordat we de UTZ hazelnootstandaard lanceerden. UTZ en Ferrero hebben nauw samengewerkt op het gebied van kennisuitwisseling over ervaringen in het veld en innovatieve duurzaamheidsconcepten, met als doel onze impact te vergroten en bij te dragen aan een duurzamere hazelnootsector in Turkije. Deze samenwerking gaat verder dan certificering (op merkniveau).

UTZ

UTZ

Wij zetten continu stappen als het gaat om suiker en zout reductie in onze producten.

Albert Heijn

We kijken naar suikerreductie, maar De Rit is een merk dat staat voor biologisch, puur, maar ook verwennen. Smaak is key.

Wessanen (De Rit)

Onze ambitie is de allerbeste en de allerlekkerste hazelnootpasta’s te maken. Hiervoor selecteren we steeds de beste ingrediënten, deels duurzaam geproduceerd, met respect voor mens en milieu. Onze pasta’s worden bereid zonder kleurstof, conserveermiddel, kunstmatige zoet- en smaakstoffen. We willen het morgen beter doen dan vandaag.

Peeters Produkten BV (Penotti)

Onze missie als fairtrade organisatie is om zoveel mogelijk boeren in ontwikkelingslanden een eerlijk loon en een betere toekomst te bieden. Zo bestaat onze hazelnootpasta in totaal uit 48% cacao en rietsuiker van fairtrade boeren uit Zuid-Amerika en Afrika. Met onze Hazelnootpasta hopen we zoveel mogelijk andere Hazelnootpasta fabrikanten te inspireren om ook over te stappen op het gebruik van eerlijke ingrediënten. Ons streven als non-profit organisatie is om zoveel mogelijk impact te kunnen maken; een smaakvol en kwalitatief product vormt hierbij de sleutel tot succes.

Fairtrade Original

Alle cacao verwerkt in huismerkproducten is fairtrade of UTZ gecertificeerd. Verwerkte hazelnoten zijn gecertificeerd volgens UTZ Certified. Daarnaast verwerken wij uitsluitend duurzame palmolie in onze food-producten, op basis van een zogenoemd ’segregated’ handelssysteem. Ook maken we altijd de overweging om palmolie die aanwezig is in een product te vervangen door een ander ingrediënt. Qua gezondheid hebben we ambities om het assortiment broodbeleg gezonder te maken.

Jumbo Supermarkten

Onze verduurzamingsambities zijn terug te lezen in ons Verslag Duurzame Handel 2017, zoals gepubliceerd op onze website. Onze gezondheidsambities liggen in zijn algemeenheid op zout, vet en (toegevoegd) suiker reductie. We volgen hier bijvoorbeeld de afspraken uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, maar nemen ook zelf initiatieven. Het assortiment van onze eigen merken is echter dermate groot, dat het te ver gaat om dit hier allemaal te vermelden. We pakken dit op van project naar project. Naast genoemde reducties werken wij ook aan het terugdringen van allergenen, onnodige additieven en een verdere uitbreiding van ons biologisch assortiment.

Superunie (G'woon, Oké)

PLUS werkt dan ook continu aan het gezonder maken van haar assortiment door het verlagen van de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in diverse huismerkproducten.

Plus Supermarkten
Disclaimer

Deze Hazelnootpastawijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Vomar, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (25 % score), de hoeveelheid verzadigd vet per 100 gram (25% score). Ook wordt gekeken naar de RSPO-certificering op palmolie (16,7%), keurmerken of afkomst van cacao (16,7%) en de inzet voor betere arbeidsomstandigheden voor bij de productie van hazelnoten (16,7%). De hierboven weergegeven voedingswaarden zijn gecontroleerd door de merkeigenaren.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Vruchtenkwarkwijzer

Hoe gezond en duurzaam is je favoriete vruchtenkwark?