Paprika chips-wijzer

9 maanden geleden

Direct naar de Paprika chips-wijzer

Dat paprika chips niet gezond is, dat is geen verrassing. Toch is zo’n rijk gekruid plakje knisperende aardappel van velen favoriet. Iedere supermarkt bezit een flink assortiment zoutjes en ook paprika chips komt in allerlei soorten en maten. Wij zetten 23 verschillende varianten op een rij en vergelijken ze op zout en verzadigd vet, het gebruik van palmolie en de aanwezigheid van een biologisch keurmerk. Vijf fabrikanten voeren de lijst aan. Hoeksche eindigt uiteindelijk op de bovenste tree vanwege hun lage hoeveelheid suikers. Onderaan bungelen de chips van AH Basic en Crackito; aan hun keuze voor het gebruik palmolie kleven niet alleen milieu- en mensenrechtenkwesties, ook bevat palmolie drie tot vier keer meer verzadigd vet. Direct naar de paprika chips-wijzer.

Kilocalorieën, zout en verzadigd vet

Niet geheel onverwacht, maar geen van de zakken gebakken aardappels voldoen aan de kilocalorie-richtlijnen van het Voedingscentrum*. De zoutrichtlijnen van het Voedingscentrum worden alleen door Lays Sensations overtreden. Met maar liefst 2,3 gram zout (meer dan 60% meer dan Lays reguliere variant) per 100 gram* verzekert Lays je van de zoutste sensatie. Hoeksche is de minst zoute met 0,8 gram zout per 100 gram. AH Basic en Crackito voldoen niet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum voor verzadigd vet. De merken zijn de enige met palmolie en bevatten bijna vijf keer meer verzadigd vet per 100 gram, dan de vetste variant zónder palmolie.

“AH Basic en Crackito kiezen voor het gebruik van palmolie in hun chips. Wel of geen RSPO-keurmerk; aan het gebruik van palmolie kleeft veel onrecht.”

Palmolie

AH Basic en Crackito kiezen voor het gebruik van palmolie in hun chips. Beide fabrikanten vertellen op het etiket niets over een mogelijk RSPO-keurmerk. Albert Heijn communiceert via haar eigen website wel over certificering. Wist je trouwens dat 40% van het eigen merk-aanbod van de Zaandamse grootgrutter nog palmolie bevat? Crackito meldt op het etiket én op de website niets over het gebruik van palmolie.

Productclaims

“Er bestaat geen betere kwaliteit die je voor deze prijs kan kopen.”aldus AH Basic. Toch is Crackito in de Hoogvliet 2 cent goedkoper en scoort ze (net) iets beter in onze paprika chips-wijzer. Verder claimt Lays dat hun oven baked chips 50% minder vet dan gewone aardappelchips bevat. Helemaal correct. De chipsgigant vermeldt alleen niet dat de ovenaardappel meer dan drie keer zoveel suikers en 0,2 gram meer zout herbergt dan ‘gewone’ aardappelchips.

Bestrijdingsmiddelen

Vijf van de drieëntwintig fabrikanten telen hun aardappelen biologisch. Dat is een goede zaak want bij de productie van aardappelen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bestrijdingsmiddelen komen onder meer terecht in sloten en rivieren, waar ze schade toebrengen aan het ecosysteem én aan de gezondheid van ons drinkwater. Waterzuiveringsbedrijven hebben moeite om alle pesticiden uit het water te verwijderen. Bij de productie van biologische grondstoffen worden aanzienlijk minder (schadelijke) bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Merk + naamZout (g/100g)Verzadigde vetten (g/100g)Biologisch?Palmolie aanwezig?
1Boerderij Chips Paprika

Hoeksche Chips

Boerderij Chips Paprika
0,8
4,4
2Stax Paprika

Lays

Stax Paprika
1,1
2,5
3Biologische Paprika Chips

Jumbo

Biologische Paprika Chips
1,5
2,8
4Classic potato chips paprika

Go Pure

Classic potato chips paprika
1,6
2,8
5Biologisch paprika chips

AH Biologisch

Biologisch paprika chips
1,6
3
6Paprika chips

Lays

Paprika chips
1,4
2,7
7Krokante paprika chips

AH

Krokante paprika chips
1,4
3
8Chips Krokant Paprika

Jumbo

Chips Krokant Paprika
1,4
3
9Gerookte paprika chips

AH Excellent

Gerookte paprika chips
1,4
4
10Potato chips paprika

Trafo

Potato chips paprika
2
2,5
11Paprika potato chips

Smaakt

Paprika potato chips
2
3
12Chips paprika

Markant

Chips paprika
1,5
3
13Paprika chips

Perfekt

Paprika chips
1,5
3
14Chips paprika

Plus

Chips paprika
1,5
3
15Light Paprika

Lays

Light Paprika
1,6
2,2
16Oven roasted paprika chips

Lays

Oven roasted paprika chips
1,6
1,1
17Paprika chips

Crusti Croc

Paprika chips
1,7
2,7
18Paprika chips

Pringles

Paprika chips
1,8
3,4
19Paprika chips

Croky

Paprika chips
2
3
20Baked chips oven Paprika

Crusti Croc

Baked chips oven Paprika
2
1,2
21Red sweet paprika chips

Lays Sensations

Red sweet paprika chips
2,3
2,1
22Chips Paprika

Crackito

Chips Paprika
1,5
17
Ja
23Paprika chips

AH Basic

Paprika chips
1,5
20
Ja

Waar moet ik op letten bij: paprika chips

Zout
- telt voor 33,3% mee

Het Voedingscentrum geeft als richtlijn voor sauzen dat deze, om dagelijks/wekelijks buiten de schijf van vijf te passen, minder dan 200 miligram natrium per portie, ofterwijl 0,5 gram zout per portie mag bevatten. Een portie chips wordt meestal op 25 gram gezet, wat betekent dat er zo'n 2 gram zout per 100 gram in chips mag zitten. Producten die niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Verzadigde vetten
- telt voor 33,3% mee

Het Voedingscentrum geeft als richtlijn voor chips dat deze, om dagelijks/wekelijks buiten de schijf van vijf te passen, minder dan 1,7 gram verzadigd vet per portie mag bevatten. Een portie chips wordt meestal op 25 gram gezet, wat betekent dat er zo'n 6,8 gram verzadigd vet per 100 gram in chips mag zitten. Producten niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Palmolie
- telt voor 16,6% mee

Palmolie is onlosmakelijk verbonden met het kappen van oerbossen voor de aanleg van plantages. Ook de hoge risico’s op mensenrechtenschendingen zijn een belangrijk issue bij de productie van palmolie. RSPO zet zich in voor de bescherming van natuurgebieden. Veel van de maatregelen opgesteld door de RSPO zijn alleen nog niet erg strikt geformuleerd en moeilijk te meten. Hierdoor scoort RSPO-palmolie op het moment wel iets beter op het gebied van milieu, maar is het verschil met gangbare palmolie niet heel erg groot. Producten die niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Biologisch
- telt voor 16,6% mee

Bij de productie van aardappelen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologische teelt zorgt voor een het gebruik van minder en milieuvriendelijkere bestrijdingsmiddelen. Producten die niet aan deze richtlijn voldoen krijgen in deze QM-wijzer een slechtere score.

Disclaimer

Deze productwijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid verzadigde vetten per 100 gram (33% score), de hoeveelheid zout per 100 gram (33% score), de aanwezigheid van palmolie (16,6% score) en de toekenning van een Biologische keurmerk (16,6%). Suikers worden niet meegenomen in deze vergelijking. Aangezien de bovenste vijf chipsfabrikanten gelijk scoorden is de hoeveelheid suikers uiteindelijk doorslaggevend voor de definitieve ranking.

Op dit moment labelt het Voedingscentrum producten of ze ín of buiten de Schijf van Vijf vallen. Voor de dagelijkse en wekelijkse uitzonderingen heeft het Voedingscentrum algemene richtlijnen opgesteld, maar vanwege gebrek aan landelijke afspraken over portiegroottes past het Voedingscentrum deze richtlijnen nog niet toe op individuele producten. Questionmark wil niet wachten op consensus over een officiële richtlijn voor portiegroottes, omdat uit eigen onderzoek blijkt dat consumenten juist bij de keuze van uitzonderingen extra hulp zoeken. Om consumenten nu al te kunnen voorzien van informatie over de gezondheid van specifieke producten, baseert Questionmark zich op de portiegroottes die de voedingsindustrie zelf op Europees niveau heeft vastgesteld. Met deze portiegroottes én de richtlijnen van de Schijf van Vijf voor dag- en weekkeuzes labelt Questionmark voedingsmiddelen op een manier die consumenten de gewenste kleinere stapjes voor minder ongezonde keuzes biedt en tegelijk zo dicht mogelijk ligt bij de richtlijnen van de Schijf van Vijf.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Pizza Margheritawijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete pizza margherita?