Pastasauswijzer

3 maanden geleden

Direct naar de Pastasauswijzer

Waar blijft de Beter Leven bolo?

Bolognese, een Italiaanse klassieker waar wij Nederlanders van smullen. Tomatensaus met rund- en/of varkensvlees is de basis. Toch verschillen de sauzen onderling flink van elkaar. Questionmark zet 14 varianten uit de Nederlandse supermarkten op een rij en vergelijkt ze op de aanwezigheid van zout, suiker en de een topkeurmerk voor vlees.

Merk + naamSuikers (g/100g)Zout (g/100g)Topkeurmerk?Geen suiker toegevoegd?
1Pastasaus bolognese

Het dichtste bij de natuur

2,27
0,53
2Pasta bolognese saus

AH

3,5
0,8
3Pastasaus Bolognese

La Place

3,9
0,83
4Pastasaus bolognese

AH

5
0,8
5Bolognese saus

Barilla

4,7
1
6Bolognese saus

Manna

4,9
1
7Bolognese met rundvlees

Grand'Italia

4,7
1,2
8Bolognese Pastasaus

Jumbo

5,5
1,2
9Sugo di pomodoro alla Bolognese

Combino

4,9
1,33
10Thuis uit Eten Pastasaus Bolognese

Jumbo

4,5
1,4
11Pastasaus bolognese traditioneel

Bertolli

6,8
1,19
12Pastasaus bolognese met gehakt

Spagheroni

10
0,96
13Pastasaus in zak bolognese

Bertolli

7,9
1,2
14Pastasaus bolognese

Plus

7,5
1,27
15Pastasaus bolognese met gehakt

Markant

7,5
1,27

Waar moet ik op letten bij pastasaus met vlees?

Zout
weegt voor 33,3% mee

Voor zout wordt een schaal van 0 tot 4 punten aangehouden, waarbij het beste product met de laagste waarde van een nutriënt 0 strafpunten krijgt, en de hoogste waarde 4 strafpunten. De rest krijgt afhankelijk van de hoeveelheid van een nutriënt een score tussenin, lineair berekend.

Suikers
weegt voor 33,3% mee

Voor suikers wordt een schaal van 0 tot 4 punten aangehouden, waarbij het beste product met de laagste waarde van een nutriënt 0 strafpunten krijgt, en de hoogste waarde 4 strafpunten. De rest krijgt afhankelijk van de hoeveelheid van het nutriënt een score tussenin, lineair berekend.

Topkeurmerk
weegt voor 33,3% mee

Voor de toekenning van een Topkeurmerk op dierenwelzijn wordt een schaal van 0 tot 4 punten aangehouden, waarbij het product met een biologisch keurmerk of 3 ster Beter Leven Keurmerk 0 strafpunten krijgt, geen keurmerk krijgt 4 strafpunten.

We zijn op dit moment bezig met de doorontwikkeling van onze pastasauzen. Dat betekent dat de Jumbo Thuis uit Eten Pastasaus binnenkort uit ons assortiment verdwijnt en wordt vervangen voor een nieuwe variant. In deze nieuwe pastasaus komt o.a. rundvlees met Beter Leven Keurmerk.

Jumbo

Medio september stroomt er een nieuwe pastasaus in die geen toegevoegde suikers bevat, minder zout (0,8 g/100g) en geen toegevoegde additieven bevat. Door het vervangen van varkensvlees door uitsluitend rundvlees bevat de nieuwe receptuur minder vet.

Plus

Markant wordt in de loop van september vervangen door G'woon mét verbeterde receptuur (zonder toegevoegde suikers en met minder zout).

Superunie (Markant & G'woon)
Disclaimer

Deze Pastasauswijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Jan Linders, Vomar, Plus en Lidl en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (33,3 % score), de hoeveelheid zout per 100 gram (33,3% score) en de toekenning van een Topkeurmerk op dierenwelzijn. We zijn uitgegaan van een gemiddelde dichtheid van pastasaus van 1,05 g/ 100ml en het omgerekend naar g/ 100g, om de producten allemaal met elkaar te kunnen vergelijken. De hierboven weergegeven voedingswaarden zijn gecontroleerd door de merkeigenaren.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Hazelnootpastawijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete hazelnootpasta?