Blog  ›  Vegaburgers: diervriendelijk met een korreltje zout?

Vegaburgers: diervriendelijk met een korreltje zout?

Vegaburgers: diervriendelijk met een korreltje zout?

Er zijn diverse redenen om vegetarische burgers te kiezen. Sommige mensen eten nooit vlees en willen dus bepaalde voedingsstoffen vervangen. Anderen ‘flexen’ en kiezen vanwege dierenwelzijn, milieu- of gezondheidsredenen af en toe voor iets anders. Allemaal goede motieven en de keuze in vegetarische burgers en andere vleesvervangers neemt dan ook bijna dagelijks toe. Ik ben geboren vegetariër en dus al jaren bekend met de vega-burger in al zijn vormen. Vroeger waren ze taai, droog en voelde je je een beetje sneu als je er een kreeg tijdens de buurt-BBQ. Tegenwoordig zijn ze er in vele soorten en samenstellingen, soms bijna niet van echt vlees te onderscheiden. We vergeleken in de Questionmark Vegetarische Burger Wijzer ruim 40 varianten en kwamen opvallende dingen tegen. Vooral dat er vaak echt veel zout in zit. Van mijn favoriete burger qua structuur, die van de Vegetarische Slager, trekt mijn mond altijd samen van het zout bij de eerste hap. Zo jammer! Blijkbaar zijn vegaburgers gemiddeld net zo zout als bewerkt (gekruid) vlees. Slecht voor je nieren, zo blijkt uit campagnes van de Nierstichting. Maar er wordt dus regelmatig ook nog suiker toegevoegd… Tsja, je kunt er eigenlijk niet meer verbaasd over zijn, want waarin zit dat niet?

Om als goede vleesvervanger te kunnen dienen, kijkt het Voedingscentrum ook nog naar het vitamine B12 gehalte. Deze drie factoren (zout, suiker, vit B12) samen leveren veel verbaasde reacties op als mensen hun burger opzoeken in de Questionmark ranking. Van de onderzochte vegaburgers krijgt er geen een (!) de score ‘gezond: ja’ op basis van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Wat een gemiste kans voor fabrikanten! Ik durf de stelling wel aan dat kopers van vegaburgers meer dan gemiddeld letten op wat ze eten. Hoe teleurstellend dan dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat ze ook echt bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Overigens is er wel meer keuze als je niet streeft naar het echt vervangen van vlees (en dus het criterium van vitamine B12 laat vallen).

Maar veel kopers van vegaburgers hebben ook dierenwelzijn hoog op de prioriteitenlijst staan. Wat ons opviel, is dat veel burgers ei bevatten. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor veganisten. Maar wat vooral bizar is, is dat vaak gekozen wordt voor eieren waarbij maar zeer minimaal wordt gekeken naar dierenwelzijn. Het is toch cru dat consumenten die bereid zijn om af en toe (of altijd) vleesloos te eten per ongeluk dierenleed stimuleren? Kom op fabrikanten! Wil je hier veilig kiezen, dan zijn biologische vegaburgers de beste optie.

Tot slot nog een interessante vraag die we ons stelden: vallen insectenburgers onder de vegetarische burgers? Als je ze eet om het milieu minder te belasten dan met vlees, dan eigenlijk wel. Ook als je op zoek bent naar vervangende eiwitten. Maar hoe zit het met dierenleed bij insecten? In de vegetarische burger wijzer hebben we de enige insectenburger die we tegenkwamen er voor de zekerheid maar uit gelaten. Deze bevatte overigens ook kooieieren (je weet wel, die in NL niet meer los verkocht mogen worden vanwege de dieronvriendelijkheid ervan). Dus dat was sowieso diervriendelijk met een korreltje zout!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Vegetarische burgerwijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete vegetarische burger?