Publicaties

Publicaties van ons eigen onafhankelijk onderzoek en van onderzoek in opdracht van derden.

Verwacht
Gezondheid van bewerkt vlees
Gezondheid van vleesvervangers
13 okt. 2020
Superlijst Gezondheid 2020

Superlijst Gezondheid 2020 is de eerste ranglijst die vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond eten en drinken. Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen zijn tussen de supermarktketens, ongeacht hun formule of marktaandeel.

Download publicatie (4863 kB)
21 sep. 2020
Troebel zicht op vissenwelzijn

Vissenwelzijn is niet of nauwelijks onderdeel van het beleid van supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken. Dit concludeert de Dierenbescherming in haar vandaag gepubliceerde rapport “Troebel zicht op vissenwelzijn”, uitgevoerd door Questionmark.

Download publicatie (2652 kB)
18 sep. 2020
Verlokken met vega

Gaan de supermarkten de eiwittransitie realiseren, als machtigste speler in de voedselketen? Dan zullen toch eerst de aanbiedingen van groenten en vleesvervangers gunstiger moeten zijn dan die van vlees. Charlotte Linnebank van het onderzoeksbureau Questionmark deed in Amsterdam-Noord alvast een kleine steekproef door gewone worst met vegaworst te vergelijken. P+, het toonaangevende multimedium voor de praktijk van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in Nederland doet verslag.

Download publicatie (4875 kB)
1 sep. 2020
Kinderproducten en gezondheid in de supermarkt

In hoeverre past het assortiment van kinderproducten in de supermarkt in een gezond voedingspatroon voor deze leeftijd? Welke kinderproducten worden actief onder de aandacht gebracht en welke plek heeft de gezondheid van kinderen in het MVO beleid van Nederlandse supermarkten? Met behulp van Stichting Questionmark heeft UNICEF Nederland bovenstaande vragen onderzocht in de periode november 2019 tot en met maart 2020.

Download publicatie (442 kB)
10 sep. 2019
Achtergrondrapport bij productwijzer satésaus

In september 2019 vergeleek Questionmark 30 satésauzen uit de Nederlandse supermarkt op duurzaamheidsindicatoren milieu, mensenrechten, en indien van toepassing ook dierenwelzijn. Ook de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout wegen mee. Dit rapport geeft een overzicht van de methode en resultaten van het onderzoek.

Download publicatie (659 kB)
19 jul. 2019
Achtergrondrapport bij productwijzer jonge kaas

In juni 2019 vergeleek Questionmark 24 jonge kazen uit de Nederlandse supermarkt op duurzaamheidsindicatoren milieu, dierenwelzijn en mensenrechten. Ook de hoeveelheid zout per 100 gram én de transparantie van producenten over hun inspanningen wegen mee. Dit rapport biedt meer inzicht in de totstandkoming en achtergronden van de kaaswijzer​.

Download publicatie (562 kB)
24 mei 2019
Superlijst vooronderzoek

Questionmark deed een vooronderzoek naar de haalbaarheid van Superlijst, in samenwerking met de Transitiecoalitie Voedsel. Het resultaat daarvan was een korte inventarisatie van verschillen tussen supermarkten. Een van de bevindingen daaruit - namelijk dat aanbiedingen van supermarkten voor 80% ongezond zijn - leidde direct tot Kamervragen en droeg eraan bij dat staatssecretaris Blokhuis (VWS) met de supermarkten in gesprek ging over verbetering.

Download publicatie (703 kB)
3 mrt. 2017
Benchmark supermarkten oerwoudvrije zuivel

In opdracht van Milieudefensie onderzocht Questionmark samen met Rank a Brand de mate waarin supermarkten bijgedragen hebben aan ontbossing door gebruik van veevoer geproduceerd met geïmporteerde soja voor de productie van zuivel. Deze rapportage is de nulmeting van de benchmark. De verschillen blijken vrij klein, met uitschieters bij de supermarkten die een duidelijk duurzaam karakter hebben.

Download publicatie (766 kB)
8 nov. 2016
Vergelijking duurzaam aanbod supermarkten

Vrij Nederland zocht een indicatie van de duurzaamheid van het aanbod van een aantal supermarkten voor het artikel waar doe ik gewetensvol mijn boodschappen. Questionmark onderzocht het aandeel producten met een betrouwbaar duurzaamheidskenmerk in verschillende productgroepen.

Download publicatie (108 kB)
10 jan. 2016
Visbenchmark 2016

Natuur & Milieu onderzocht, in samenwerking met Questionmark, hoe duurzaam de meest gegeten visproducten uit het schap van de twee grootste supermarkten (Albert Heijn en Jumbo) zijn. Daarbij is door Questionmark gekeken naar milieu, biodiversiteit en mensenrechten.

Download publicatie (759 kB)
18 dec. 2015
Wild in de supermarkt

Hoe wild is het wild in de supermarkt? Omdat 'wild' geen beschermde aanduiding is, onderzocht Questionmark voor twaalf soorten wild vlees of het vrij wild was, of dat het kweekwild betrof. Dit bleek niet altijd het geval te zijn. Mede door dit onderzoek is het Keurmerk Echt Wild in het leven geroepen.

Download publicatie (8361 kB)
29 sep. 2015
Eiwitten in veevoer: wereldwijd versus regionaal

In deze studie in opdracht van Milieudefensie bepaalden we het verschil in milieubelasting tussen de teelt van sojabonen in Zuid-Amerika en Europa, om het te vergelijken met een eerdere studie van de diervoederindustrie uit 2014.

Download publicatie (734 kB)
18 dec. 2014
Wat eten we met kerst?

Natuur & Milieu en Questionmark hebben een aantal kerstgerechten op een rijtje gezet en getest op duurzaamheid en diervriendelijkheid. Daarnaast hebben we gekeken naar het aanbod in de supermarkten en waar je als consument op kunt letten. Dit rapport beschrijft welk vlees in december te koop was, en zet de duurzaamheid en diervriendelijkheid van deze soorten op een rijtje.

Download publicatie (387 kB)