Iedere maand selecteert Questionmark een specifiek product op basis van een gezondheids- en duurzaamheidsissue. Het gehele aanbod van producten uit de grootste Nederlandse supermarkten vergelijken we met elkaar. Zo analyseerde de Questionmark-wijzer eerder al appelmoes, krokante muesli en vegaburgers. Vandaag is het de beurt aan beschuit.
 

De beschuitwijzer – Suiker & palmolie

Wij vonden negenentwintig verschillende beschuiten met opvallende onderlinge verschillen. Questionmark-onderzoeker Deborah Winkel analyseerde de knisperende dubbelgebakken ‘broodjes’ op suikergehalte en de aanwezigheid van palmolie met deze opmerkelijke beschuitwijzer tot gevolg.

Het valt direct op dat de huismerken zowel boven- als onderaan de beschuitwijzer prijken. Jumbo en Albert Heijn weten dus wel hoe het hoort, maar kiezen in andere gevallen toch voor te veel suiker of palmolie, die waarschijnlijk niet gecertificeerd is. Verkade staat er als een-na-laatste ook niet goed op. Opvallend is dat ze op hun website claimen gebruik te maken van duurzame palmolie, maar dit dus niet vermelden op het etiket. Waarom eigenlijk niet? Je wilt de consument toch zo volledig mogelijk informeren?

 
Merk + naam Suikers Palmolie
1

Jumbo

Speltbeschuit met Lijnzaad
5,0
2

AH Biologisch

Waldkorn beschuit
8,5
3

AH Biologisch

Meergranen beschuit
9,0
4

Crispy B.V.

Beschuit Volkoren
9,4
26

Crispy B.V.

Beschuit Naturel
12,0 palmolie
27

Jumbo

Beschuit Naturel
12,0 palmolie
28

Verkade

Beschuit Naturel
12,6 palmolie
29

AH

Paasbeschuit naturel
15,0 palmolie
Disclaimer:
Deze QM-wijzer is enkel gebaseerd op de product etiketinformatie, en is samengesteld aan de hand van (50% score) de hoeveelheid suiker per 100 gram en (50% score) het wel of niet gebruik van (duurzame) palmolie. Ook is er gekeken naar het gebruik van zout. Slechts één product (Peak’s Free From beschuit meergranen) bevatte meer zout dan volgens de Schijf van Vijf gezond is, zout is daarom niet meegewogen.

Waar je op moet letten bij: Beschuit

Suikergehalte – weegt voor 50% mee

Beschuit wordt gezien als een broodproduct en bevat vaak veel suikers. Alle beschuitproducten die wij zijn tegengekomen, bevatten een vorm van toegevoegde suikers, meestal in de vorm van (biet)suiker, glucosestroop of fructose. Het Voedingscentrum geeft aan dat droge broodproducten minder dan 8.5 gram suikers per 100 gram mogen bevatten, om in de Schijf van Vijf te passen. 70% van de gevonden beschuitproducten valt niet binnen de Schijf van Vijf, waarbij de hoeveelheid suikers kan oplopen tot 15 gram per 100 gram beschuit. Het beschuit met de meeste suikers bevat drie keer meer suiker dan het product met de minste suikers. Heel veel mensen consumeren meer suiker op een dag dan aanbevolen door de World Health Organisation. Teveel suiker draagt bij aan onder meer overgewicht, tandproblemen en diabetes type 2. De WHO adviseert om de consumptie van suiker te beperken tot 5 procent, en maximaal 10 procent van het totaal aantal calorieën dat je op een dag eet (link). Dit wordt ook wel het ‘energieprocent’ genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld 2000 kcal per dag eet (dit is de aanbevolen energie inname voor een volwassen vrouw), komt dit neer op een geadviseerde inname van 25 gram vrije suikers per dag, en maximaal 50 gram per dag.

Palmolie – weegt voor 50% mee

Ruim 60% van de gevonden beschuit bevat ongecertificeerde palmolie. In een eerdere QM-wijzer van krokante muesli vonden we ook producten met palmolie, maar lang niet vaak als bij beschuit. Veel organisaties voeren al jaren actie tegen het gebruik van palmolie in verband met de milieuproblematiek (o.a. door het kappen van oerbossen voor de aanleg van plantages) en de hoge risico’s op mensenrechtenschendingen. Het Europees Parlement heeft recentelijk gekozen voor strengere regels voor palmolie, waaronder voor de productie en certificering van palmolie. Het gebruik van niet-duurzame palmolie moet voor 2020 helemaal zijn afgeschaft binnen de EU. Er is bij beschuit genoeg keuze uit producten zonder palmolie, maar je moet wel goed de ingrediëntenlijst controleren, omdat meer dan de helft van de producten wel palmolie bevat. Bij deze producten wordt meestal raapolie of raapzaadolie gebruikt, wat veel duurzamer is doordat dit in Europa en Australië geproduceerd kan worden. We zijn nog geen merken tegengekomen die aantoonbaar een duurzamere variant van palmolie gebruiken.

Heb je vragen over deze wijzer?

Contact
Hé! Wat is 'duurzaam' voor jou?
Wil je ons helpen?