Blog  ›  De duurzame Wijnwijzer

De duurzame Wijnwijzer

21 dec. 2016

Per jaar trekken we met zijn allen heel wat flessen wijn open. Drink jij bij voorkeur een glas Franse Chablis of toch liever een Argentijnse Pedro Giménez? Je proeft het er niet aan af, maar voor het milieu maakt een wijnkeuze heel wat uit. Daarom introduceren wij: de duurzame Wijnwijzer.

Afgelopen tijd onderzochten we de impact van de productie van wijn op het milieu en op de arbeidsomstandigheden van de mensen die hierbij betrokken zijn. En om het kiezen van een duurzame wijn een stukje gemakkelijker voor je te maken hebben we met de resultaten een duurzame Wijnwijzer samengesteld; een handig overzicht dat per herkomstland en keurmerk de best en slechtst scorende wijnen op een rijtje zet en laat zien hoe groot het risico van de wijn is op sociale en milieuproblematiek. 

Waterschaarste

Hoe komt het nou dat een witte wijn uit Duitsland zoveel beter scoort dan een witte wijn uit Argentinië? Dat komt door de hoeveelheid water die druiven nodig hebben om optimaal te groeien in relatie tot de beschikbaarheid van water in dat gebied. De teelt van de druiven in waterschaarse gebieden zorgt voor grote druk op de watervoorraden. Deze ‘waterdruk’ is het duidelijkst zichtbaar in de de populaire wijnstreken in Argentinië, op de voet gevolgd door Spanje en Australië. De wijnen uit koelere en nattere regio’s, zoals Oostenrijk en Duitsland, geven logischerwijs minder druk op de watervoorraden. In Europa worden wijnvelden weinig geïrrigeerd en wordt er om deze reden weinig water verbruikt. Neem bijvoorbeeld Frankrijk, door de afwezigheid van irrigatie scoort deze wijn niet slecht op waterimpact, ondanks dat water hier zomers ook schaarser is.

Wat er nog meer speelt

Naast waterschaarste zijn er ook nog andere oorzaken die verklaren waarom de ene wijn minder impact heeft op mens en milieu, dan de andere wijn. Zo toont de Wijnwijzer dat biologische wijnen beter zijn voor het milieu. Dat komt omdat bij de productie van deze wijn minder gif wordt gebruikt, zoals chemische bestrijdingsmiddelen. Ook laat de Wijnwijzer zien dat er bij sommige wijnen een risico is op slechte arbeidsomstandigheden, zoals lage lonen en te lange werkdagen, bij wijnen uit Zuid Amerika en Afrika. Uiteraard is dit risico bij Europese wijnen een stuk lager.

Dus ben je nog op zoek naar een duurzame wijn voor de feestdagen? Pak dan de Duurzame Wijnwijzer erbij, of check je wijn op de website en gratis apps van Questionmark.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Paprika-chipswijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete paprikachips?