Blog  ›  Pizza margherita: verleidelijk zout

Pizza margherita: verleidelijk zout

18 sep. 2017

Bovenaan de Pizza Margherita Wijzer staat de biologische pizza van Your Organic Nature. Onderaan de wijzer vinden we een wel heel zout budgetmerk uit het schap van Jumbo. In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling hebben voedselproducenten, brancheorganisaties en de overheid toegezegd om in 2017 de zoutgehaltes in pizza’s terug te brengen. Er worden stappen gezet, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Grote pizza, kleine pizza

Een hele pizza margherita bevat al snel veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout en energie. Aangezien veel mensen een hele pizza als volledige maaltijd beschouwen, bepaalt het gewicht voor een belangrijk deel hoe gezond het belegde platte brood is. De kleinste pizza in onze wijzer weegt 265 gram, terwijl de grootste met 460 gram dus bijna twee keer zo zwaar is.

“Geen enkele pizza voldoet aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum. Die adviseert dat een hoofdgerecht maximaal 2 gram zout mag bevatten.”

Het Voedingscentrum* adviseert dat een hoofdmaaltijd – omgerekend – 2918 kilojoule aan energie mag bevatten om binnen de Schijf van Vijf te passen. De pizza’s van Jumbo (#2) Plus (#7), Daily Chef (#8), Wagner (#14) en het budgetmerk van de Jumbo (#16) voldoen gezien de verhouding tussen gewicht en voedingswaarde niet aan dit criterium. Het is sowieso raadzaam om bij iedere pizza wat extra groenten te eten. Extra beleggen met vlees of kaas is in geen geval een goed idee.

Zout

Geen enkele pizza voldoet aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum. Die adviseert dat een hoofdgerecht maximaal 2 gram zout mag bevatten om in de Schijf van Vijf te passen. De minst zoute variant in deze wijzer is van Albert Heijn (#4) en bevat met 2,7 gram zout per pizza eenderde meer zout dan het criterium van het Voedingscentrum adviseert. Absolute hekkensluiter is een budgetmerk uit de schappen van de Jumbo met maar liefst 7,4 gram zout. Dat is meer dan 3,5 keer meer dan het criterium zout dan het maximale criterium om in de Schijf van Vijf te passen.

Opmerkelijke toevoegingen

Het authentieke recept van de moeder aller pizza’s bevat slechts zeven ingrediënten. Brooddeeg van bloem, water, gist en zout, belegd met tomaat, mozzarella en basilicum. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Toch kwamen we een aantal opmerkelijke toevoegingen tegen. Wat te denken van: wortelpoeder, courgette, glucosestroop, appelvezels, dextrose, rijstmeel of palmvet?

Biologisch

Slechts twee van de zestien onderzochte pizza’s margherita zijn biologisch. Lijstaanvoerders Your Organic Nature en Jumbo bevatten louter biologische ingrediënten. Dit levert niet alleen voordeel op door het beperkte gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar ook de biologische kaas is afkomstig van melk die onder betere leefomstandigheden voor buffels of koeien tot stand is gekomen.

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Ketchupwijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete tomaten ketchup?