Eitje? Kies bewust

Het supermarktschap kent veel verschillende soorten eieren met uiteenlopende keurmerken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat veel mensen twijfelen over welk ei te kiezen. Dierenwelzijn en milieu zijn de belangrijkste graadmeters. Het keurmerk op de verpakking en de gedrukte code op het de schaal van het ei kunnen je helpen bewust te kiezen.

Keurmerken

Er bestaan veel verschillende keurmerken voor eieren. Aan de hand van de keurmerkenwijzer voor eieren van Milieu Centraal kun je gemakkelijk zien waar welk keurmerk voor staat.

Code

Wist je dat de code die je op een de schaal van een ei vindt, iets zegt over de oorsprong. Twijfel je dus aan het keurmerk, let dan goed op de code. Ieder kippenei uit de supermarkt dient zo’n code te bevatten. Hoe lager het getal, hoe diervriendelijker het ei.  

0 = biologisch

1 = vrije uitloop

2 = scharrel

3 = kooi

Kooieieren

De afgelopen jaren zijn er al stapjes gezet naar meer betere leefomstandigheden van legkippen. Zo vind je in de supermarkt geen kooieieren meer. Wel kan het nog zijn dat je deze kooieieren tegenkomt op de markt of in lokale winkels.

Samengestelde producten

In flink wat producten wordt ei verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan koekjes of vleesvervangers. Wanneer er op de verpakking niets staat over het soort ei, kun je er vanuit gaan dat hier kooiei in verwerkt zit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Meer lezen over de achtergrond van Questionmark?