Cornflakeswijzer

4 maanden geleden

Direct naar de Cornflakeswijzer

Veel zout en weinig vezels

In iedere supermarkt kun je kiezen uit een ruim aanbod ontbijtgranen. Cornflakes, ook een graansoort, zijn een populair ontbijtalternatief. Hoe gezond en duurzaam zijn deze uit de VS overgewaaide maisvlokken eigenlijk? Questionmark vergelijkt vijftien verschillende cornflakes uit de supermarkt op de aanwezigheid van zout, suikers, vezels en keurmerken. Met deze wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Veertien van de vijftien cornflakes passen niet in de Schijf van Vijf omdat ze te veel zout of te weinig vezels bevatten.

Extra of broodnodig?

Alleen de cornflakes van Consenza (#1) bevatten meer dan 8 gram vezels per 100 gram en voldoet hiermee aan de Schijf van Vijf-richtlijn voor ontbijtgranen. AH Basic (#14) is met maar liefst 2,5 gram per 100 gram de zoutste terwijl de top drie geen zout toevoegt. Plus (#12), Perfekt (#13) en Hahne (#15) kiezen voor veel extra suikers.

Merk + naamSuikers (per 100g)Zout (g/100g)Vezels (per 100g)Biologisch?
1Vorkoren cornflakes

Consenza

Vorkoren cornflakes
1,1
0,01
9,3
2Cornflakes

Smaakt

Cornflakes
0,6
0,01
3,7
3Cornflakes

Your Organic Nature

Cornflakes
0,5
0,01
3,1
4Cornflakes

Lima

Cornflakes
1
0,75
5
5Cornflakes

Peak's

Cornflakes
5,17
0,4
4,5
6Cornflakes

Eden

Cornflakes
3,8
2
3,5
7Gluten Free Cornflakes

Schär

Gluten Free Cornflakes
4,2
1,8
5
8Vrij van gluten cornflakes

AH

Vrij van gluten cornflakes
6,5
1,3
4
9Cornflakes

Kellogg's

Cornflakes
8
1,13
3
10Cornflakes

Jumbo

Cornflakes
8
0,9
2,2
11Cornflakes

Lieke is vrij

Cornflakes
7,5
2,38
3,1
12Cornflakes

Perfekt

Cornflakes
8,6
2
3,3
13Cornflakes

Plus

Cornflakes
8,6
2
3,3
14AH BASIC Cornflakes

AH Basic

AH BASIC Cornflakes
6
2,5
3,5
15Cornflakes Hahne

Hahne

Cornflakes Hahne
8,6
2,2
3

Zout
telt voor 30% mee

Om binnen de Schijf van Vijf te vallen zegt het Voedingscentrum dat ontbijtgranen geen toegevoegd zout mogen bevatten. Er zijn maar 3 cornflakes die hieraan voldoen. Voor de ranking hebben wij naar de hoeveelheid zout gekeken: het product met het minste zout krijgt 0 punten, het product met het meeste zout 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid zout, waarbij een lager aantal punten een betere ranking betekent.

Suikers
telt voor 30% mee

Het Voedingscentrum geeft aan dat ontbijtgranen maximaal 16 gram suikers per 100 gram mogen bevatten, om binnen de Schijf van Vijf te vallen. Het product met de minste suikers krijgt 0 punten, het product met de meeste suikers 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid suikers, waarbij een lager aantal punten een betere ranking betekent.

Vezels
telt voor 30% mee

Het Voedingscentrum adviseert om zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Om als ontbijtproduct in de Schijf van Vijf te passen dienen cornflakes ten minste 8 gram vezels per 100 gram te bevatten. In deze wijzer krijgt het product met de meeste vezels 0 punten, het product met de minste vezels 4 punten. De andere producten krijgen een afgeronde score tussen de 0 en 4, afhankelijk van hun hoeveelheid vezels, waarbij een lager aantal punten een betere ranking betekent.

Biologisch
telt voor 10% mee

Een product krijgt een bonus wanneer deze het biologische keurmerk heeft.

"Met deze test zijn een aantal belangrijke punten aan het licht gekomen, waar we aan zullen gaan werken. Als organisatie zouden wij cornflakes niet direct aanraden als ‘gezonde keuze’ binnen het ontbijtschap."

Udea BV (Ekoplaza)

"PLUS werkt continu aan het gezonder maken van haar assortiment door het verlagen van de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in diverse huismerkproducten. De receptuur van de PLUS Cornflakes wordt later dit jaar verbeterd. De hoeveelheid suiker én zout in dit product worden gereduceerd."

Plus

"Smaakt Cornflakes zijn vanzelfsprekend biologisch en bestaan voor 100% uit mais. Dus zonder toevoegingen. Dit past volledig in de ambitie van de Smaakspecialist om het volledig assortiment zonder toegevoegde geraffineerde suikers te maken. De wijzer maakt wat dat betreft goed zichtbaar, waar de verschillende producten staan en brengt de markt in beweging. Dat is positief. Het is immers onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om verantwoorde voeding voor iedereen toegankelijk te maken".

De Smaak Specialist

"Jumbo wil lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar wil maken voor iedereen, onder meer door het stapsgewijs gezonder maken van het huismerk. Dit geldt ook voor de cornflakes. Hierbij kijken we naar een verlaging van suiker en zout en het verhogen van vezels."

Jumbo

"Wij gebruiken de gehele maïskorrel. In tegenstelling tot andere cornflakes houden wij de kiem ook in de cornflakes. De kiem is dus ook de reden voor het hoge gehalte aan vezels."

PureFood (Consenza)

"Sinds 2012 verlaagt Albert Heijn de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker in haar producten. De receptuur van de cornflakes wordt later dit jaar verbeterd. Nog voor de zomer 2018 wordt het zoutgehalte van de AH Basic cornflakes flink gereduceerd."

Albert Heijn
Disclaimer

Deze productwijzer is gebaseerd op de product etiketinformatie van een selectie producten uit het assortiment van Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Deen en Plus en is samengesteld aan de hand van de hoeveelheid suiker per 100 gram (30 % score), de hoeveelheid zout per 100 gram (30 % score), de hoeveelheid vezels per 100 gram (30 % score) en de toekenning van een duurzaamheidskeurmerk (10 % score).

Ontvang iedere maand onze productwijzer

 

Rookworstwijzer

Hoe gezond en duurzaam is jouw favoriete rookworst?